Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sdělovací a zabezpečovací technika (KEEZ / PSDTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PSDTK - Sdělovací a zabezpečovací technika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Železniční zabezpečovací technika (úvod, definice, význam, třídění, základní požadavky)Bezpečnost zabezpečovacích zařízení (bezpečnost obecně; funkční a technická bezpečnost; principy používané pro zajišťování technické bezpečnosti: vnitřní bezpečnost, složená bezpečnost, reaktivní bezpečnost)Obecné schéma a prvky zabezpečovacích zařízení (ovládací prvky; prostředky pro návěstění, prostředky pro zabezpečení pohyblivých prvků, prostředky pro detekci kolejových vozidel)Staniční zabezpečovací zařízení (účel, třídění, popis vybraných typů)Traťová zabezpečovací zařízení (účel, třídění, popis vybraných typů)Přejezdová zabezpečovací zařízení (účel, třídění, popis vybraných typů)Dálková ovládání zabezpečovacích zařízení (účel, třídění, popis vybraných typů)Vlaková zabezpečovací zařízení (účel, třídění, popis vybraných typů)Evropský systém řízení železniční dopravy ERTMS (ETCS, GSM-R)Systémy spolupracující se zabezpečovacími zařízeními (AVV, GTN)Světelná signalizační zařízení na silničních křižovatkáchPrincipy zabezpečování leteckého provozuOpakování

Získané způsobilosti

Student/ka absolvováním předmětu získá základní informaci o způsobech zajišťování bezpečnosti železniční dopravy. Seznámí se s železniční zabezpečovací technikou, včetně jejích specifik (zejména požadavky na její bezpečnost a principy pro jejich naplnění). Dále se encyklopedickou formou seznámí s jednotlivými druhy a typy používaných železničních zabezpečovacích zařízení a s principy zajišťování bezpečnosti silniční a letecké dopravy.

Literatura

RÁSTOČNÝ, K., ZAHRADNÍK, J. Aplikácie zabezpečovacích systémov. 1. vyd. Edis, Žilina, 2006. ISBN 80-8070-546-1.Chudáček V. a kol. Detekce kolejových vozidel v železniční zabezpečovací technice. II.vydání. Praha, 2005. .Chudáček V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. Praha, 2005. CHUDÁČEK V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. 2. přeprac. a doplň. vyd. Praha: VÚŽ, 2005. PACHL, J. Railway Operation and Control. 2nd ed. Mountlake Terrace (USA): VTD Rail Publishing, 2009. ISBN 0-9719915-1-0.THEEG, G. -- VLASENKO, S. (eds). Railway Signalling & Interlocking: International Compendium. 1st ed. Hamburg: Eurailpress, 2009. ISBN 978-3-7771-0394-5.GREGORA, S. -- OUŘEDNÍČEK, J. Elektrotechnika a zabezpečovací technika v dopravní infrastruktuře. 1. vyd. Pardubice: UPa, 2005. ISBN 80-7194-768-7.

Požadavky

Student/ka musí v průběhu semestru a při závěrečném ověřování znalostí prokázat schopnost porozumět řešeným tématům. Konkrétní požadavky sdělí studentům na začátku semestru vyučující.

Garant

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.Ing. Josef Vašata