Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Telekomunikace a radiokomunikace (KEEZ / PTRAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PTRAK - Telekomunikace a radiokomunikace, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie sdělovací techniky; standardizace v oblasti telekomunikací, vrstvový model komunikace.Základy přenosu zpráv. Základní pojmy - informace, sdělovací řetězec, jednotky. Vytváření, přenos a vyhodnocení číslicových signálů.Typy signálů. Spektra základních typů signálů. Vztah mezi časovou a frekvenční oblastí signálu.Druhy a vývoj přenosových cest - vedení nadzemní, kabelové, optické, radiové.Teorie homogenních vedení, primární a sekundární parametry vedení. Metalická vedení.Modulace digitálních signálů. Význam modulace pro systémy přenosu dat, vybrané modulační metody.Impulsní modulace.Zabezpečení přenosu dat. Kódování - druhy, použití.Druhy přenosu - asynchronní, synchronní. Vícenásobné využití přenosových cest.Datový řetězec, koncová zařízení pro přenos dat.Principy vrstvového řízení, referenční model OSI. Datové sítě.Fixní rádiové systémy pro přenos dat.Mobilní komunikační systémy.Navigační systémy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student orientuje v problematice přenosu dat a informací s využitím dostupných přenosových systémů.

Literatura

Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 1, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-3-3. Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 2, Hüthig a Beneš, Praha 1999, ISBN 80-901936-4-1. Svoboda J. a kol. Telekomunikační technika, Díl 3. Hüthig a Beneš, Praha, 1999. Svoboda,J. Základy teleinformatiky. ČVUT Praha, 2000.

Požadavky

Student musí při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probíraným tématům a pochopení souvislosti mezi nároky na přenos informace a kapacitou přenosových systémů.

Garant

Ing. Vítězslav Krčmář, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vítězslav Krčmář, Ph.D.