Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkonová elektronika (KEEZ / PVYEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PVYEK - Výkonová elektronika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Měniče el. energie, uspořádání výkonových diod, spínacích bipolárních tranzistorů a klasických tyristorů.Klasické tyristory, zapnutí a vypnutí, ztráty. Zpětně propustné tyristory (RTC). Součástky GTO a IGBT.Dvojpulsní uzlový usměrňovač (push-pull) zatížený do R, RL, RL+ protinapětí. Řídicí charakteristika. Trojpulsní uzlový usměrňovač a 6-pulsní uzlový usměrňovač, 6-pulsní uzlový usměr. s mezifázovou tlumivkou.3-fáz. můstek: schéma, funkce, neřízený můstek, pasivní a aktivní zátěž. Polořízený 3-fáz. můstek.Návrh 3-fáz. můstku. Jednofáz. můstkový usměrňovač řízený a polořízený.Sériové spojení dvou trojfáz. můstků. Vliv zapojení usměrňovače na zdánlivý výkon trafa (tabulka).Paralel. a sériové řazení diod a tyristorů. Napěťové dimenzování. Konstrukční zásady.Jednofázový a trojfázový stříd. měnič napětí: schéma, diagram. Stejnosměrné měniče, základní rozdělení.Přímý stejnosměrný měnič (= pulsní měnič), snižovací schéma, průběhy při zatížení do R, RL, RL+ protinapětí. Stejnosměr. měnič pro zvyšování napětí. Řízení odporu ss měničem. Způsoby řízení ss měničů, f-z diagram. Polovodič. spínač, pulsní měnič s jedním, se dvěma a s více klasickými tyristory, parametry, L,C, komutačního obvodu. Vícefázové a vícekvadrantové měniče.Střídače, třídění. Jednofázový a 3-fáz. napěťový střídač, spínání tyristorů, obdélníkové a šířkově-pulsní řízení.Jednofáz. a trojfáz. proudový střídač se závislou komutací. Porovnání napěť. a proud. střídačů.Měniče frekvence: přímé, nepřímé. EMC. Kompenzace jalového výkonu měniče.Střídavý měnič napětí a řízený usměrňovač jako kompenzátor. Filtrace vyšších harmonických.Nadproudové a přepěťové ochrany polovodič. součástek, jejich působení, zapojení a umístění.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student získá znalosti v oblasti "Elektrické stroje" jež jsou nezbytnou průpravnou pro navazující předměty "Elektrické pohony" a "Elektrická trakce 1, 2".

Literatura

ČEŘOVSKÝ, Z; LETTL, J. Elektrické pohony a výkonová elektronika - Návody k laboratorním cvičením. ČVUT Praha, 1990. PAVELKA, J; ČEŘOVSKÝ, Z. Výkonová elektronika. ČVUT Praha, 2004. GRIC, R; ADÁMEK, V; PAVLŮ, C. Výkonová elektronika - laboratorní cvičení. ČVUT Praha, 1992.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.

Garant

prof. Ing. Jan Leuchter, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Novák, CSc.