Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní elektronické obvody (KEEZ / PZEOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PZEOP - Základní elektronické obvody, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní definice, rozdělení obvodů, vliv obvodu na průchozí signál - ovlivnění spektra.Baterie, transformátory, usměrňovače, síťové a vyhlazovací filtry, násobiče napětí.Lineární napájecí zdroje (referenční zdroje, napěťové a proudové zdroje).Spínané zdroje, měniče napětí a proudu.Nabíječe baterií, síťové regulátory výkonu, stejnosměrné regulátory výkonu.Základní zapojení s tranzistory.Základní zapojení s operačními zesilovači.Zapojení obvodů s 555 a jeho klony.Generátory, oscilátory, fázový závěs (PLL), syntetizátory.Modulátory, demodulátory, AM a FM vysílače, AM a FM přijímače, frekvenční konvertory.Převodníky elektrických a neelektrických veličin.Regulační a automatizační systémy, regulátory elektrických a neelektrických veličin.Aktivní a pasivní filtry.Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu mají studenti přehled o funkcích standardních elektronických obvodů, umí určovat jejich obvodové veličiny a jsou připraveny provádět návrh těchto obvodů či analyzovat jejich slabá místa.

Literatura

PTÁČKOVÁ, G., NEUMANN, P. Elektronické obvody. ČVUT Praha, 1994. KEJHAR, M.,KIRSCHNER, M., MUSIL, V., STŘÍBRNÝ, V. Program SPICE v příkladech. ČVUT, 1995. KONEČNÝ, J. Studijní texty k programu SPICE.

Požadavky

Požadavky pro úspěšné absolvování předmětu jsou upřesněny na první přednáškové hodině v semestru. Pro pochopení probírané látky ze strany studenta je nutná znalost základů elektrotechniky a znalosti z předmětu EPO 1 a EPO2.

Garant

Ing. Ondřej Černý, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Černý, Ph.D.Ing. Ondřej Černý, Ph.D.Ing. Tomáš LelekIng. Miroslav Losenický, CSc.Ing. Ondřej Sadílek