Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy elektrotechniky (KEEZ / PZETK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PZETK - Základy elektrotechniky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, fyzikální pole.Elektrické pole a jeho vlastnosti.Zákony zachování v elektrotechnice, druhy energie a jejich vzájemné přeměny.Elektrický proud v látkách, obvody stejnosměrného proudu.Vzájemné působení magnetického pole a látky, látka v elektrickém poli.Elektromagnetická indukce, obvody střídavého proudu.Operace s komplexními čísly. Moivreova věta.Geometrický model oboru C. Určení obrazu oboru pravdivosti výrokové formy v rovině komplexních čísel.Řešení binomické nebo kvadratické rovnice v oboru komplexních čísel.Vektorová algebra, vektory, skaláry, vektorový součin, skalární součin.Vektorová algebra, dvojitý vektorový součin, smíšený součin.Divergence, rotace, gradient.Závěrečný test.Shrnutí probrané látky, rezerva.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude mít student dobrý přehled o fyzikálních problémech souvisejících s elektřinou a magnetismem a prohloubené znalosti z vektorové algebry a aplikace komplexních čísel v elektrotechnice, což pro něj bude dobrým základem pro další studium elektrotechniky.

Literatura

Blahovec, V. Elektrotechnika I. Informatorium Praha, 1997. ISBN ISBN 80-86073.Blahovec,V. Elektrotechnika II. Informatorium Praha, 2000. ISBN 80-86073-67-X.SCHEJBAL, V. et al. Elektrotechnika. Příklady. Univerzita Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-560-9.

Požadavky

Těžiště přípravy studentů tkví v domácím samostudiu. Studenti si sami doma studují z doporučené literatury. Studenti si ke konzultacím připraví problémy, otázky a postupy příkladů, se kterými si v domácím samostudiu nevěděli rady a tuto svou přípravu mají možnost při konzultacích s vyučujícím zkonzultovat. Vyučující před každou konzultací stanoví studentům okruh látky, kterou by si doma měli sami nastudovat do příští konzultace. Studenti musí tedy chodit na jednotlivé konzultace připraveni, musí prokázat základní znalosti problematiky, kterou chtějí s vyučujícím konzultovat (na úrovni středoškolské fyziky a matematiky) a při konzultacích se musí aktivně podílet na jejich průběhu. Pasivní účast na konzultacích je naprosto zbytečná a v případě naprosté nepřipravenosti studentů vyučující konzultace ukončí. Předpokládá se tedy pravidelná příprava na jednotlivé konzultace. Předmět bude zakončen písemnou zkouškou, která bude mít 2 části - teoretickou a příkladovou. V případě potřeby tuto písemnou část doplní ústní pohovor.

Garant

Ing. Dušan Čermák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dušan Čermák, Ph.D.