Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zabezpečovací systémy v kolej. dopravě I (KEEZ / PZK1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PZK1K - Zabezpečovací systémy v kolej. dopravě I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Staniční zabezpečovací zařízení: Definice. Význam a třídění. Základní blokové schéma SZZ.Analýza činností stavědla: Funkce skupinové a individuální. Informační nadstavba.Analýza funkce přestavení výměny, funkční a bezpečnostní požadavky, realizace.Rozbor funkce oprávnění k jízdě. Nutné podmínky, přenos na vozidlo.Statický rychlostní profil.Analýza funkce závěru jízdní cesty: Funkční a bezpečnostní požadavky, realizace.Provozní a technická charakteristika vybraných typů reléových stavědel.Architektura a bezpečnostní koncepce elektronických stavědel ESA11 a K2000.Charakteristika význačných zahraničních elektronických stavědel.Traťová zabezpečovací zařízení: Definice, význam, charakteristika, třídění.Analýza funkcí automatických TZZ, jízdy následných vlaků, vyloučení protisměrných jízd.Principy činnosti vybraných TZZ pro ČD.Moderní trendy ve vývoji TZZ. Slučování s elektronickým stavědlem, radioblok.Inovace.

Získané způsobilosti

Po absolvování má být student schopen systémového přístupu k návrhu i k vlastní realizaci funkcí i technického řešení staničního a traťového zabezpečovacího zařízení. Má přehled o přístupech jiných železničních správ a výrobců k této problematice.

Literatura

Chudáček V., Kyjovský V., Lochman L. Detekce kolejových vozidel. ČD VÚZ Praha, 1997. Konečný, Chudáček V. Elektrická zařízení v dopravě. ČD VÚŽ Praha, 1999. Poupě, O. a kol. Zabezpečovací technika v železniční dopravě II. díl. NADAS Praha, 1990. Chudáček V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. Praha, 2005.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat schopnost řešeným problémům porozumět, kriticky je zhodnotit a samostatně řešit. Požaduje se vypracování krátké semestrální práce na zadané téma. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na začátku semestru.

Garant

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.