Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy číslicové techniky (KEEZ / PZTEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PZTEP - Základy číslicové techniky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky číslicové techniky, booleova algebra, základní logické funkce.Zápisy logických funkcí, metody minimalizace.Realizace základních logických funkcí.Standardní zapojení kombinačních obvodu a jejich náhrady, dekodéry, časovače.Úvod do sekvenčních obvodů, klopné obvody a jejich realizaceKlopné obvody RS, J-K, D, TČítače, registry, speciální sekvenční obvodySyntéza sekvenčních obvodů, návrh speciálních sekvenčních obvodůČíslicové převodníky elektrických a neelektrických veličin.Přenosové a komunikační sběrnice.Paměti, periferní a kombinační obvody.Programovatelné logické obvody.Microprocessory a microcontrollery.REZERVA

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu mají studenti přehled o základních zákonech a zákonitostech v číslicové technice. Po absolvování tohoto předmětu umí provádět návrh kombinačních a sekvenčních obvodů a jejich implementaci do digitálních systémů.

Literatura

KUBÁTOVÁ, H., BLAŽEK, Z. Logické systémy (cvičení). ČVUT, 1996. PLUHÁČEK, A. Projektování logiky počítačů. ČVUT Praha, 2000. STRNAD, L. Základy číslicové techniky (cvičení). ČVUT, 1996. FRIEDMAN, A.,D., MENON, P.,R. Teorie a návrh logických obvodů. SNTL, Praha, 1983.

Požadavky

Požadavky pro úspěšné absolvování předmětu jsou upřesněny na první přednáškové hodině v semestru. Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění probírané látce a schopnost samostatného řešení zadaných úkolů.Pro získání zápočtu je povinná aktivní účast na cvičení a podmíněné odevzdání všech laboratorních a zadaných cvičení.

Garant

Ing. Ondřej Černý, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Černý, Ph.D.Ing. Tomáš LelekIng. Ondřej Sadílek