Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zabezpečovací techniky (KEEZ / PZZTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEEZ / PZZTK - Základy zabezpečovací techniky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice železničních zabezpečovacích zařízení (ZZ).Poruchy, principy zajišťování technické bezpečnosti, životní cyklus ZZ.Analýza rizika.Vzájemné souvislosti bezporuchovosti, pohotovosti, udržovatelnosti a bezpečnosti (RAMS).Optické návěstění, fyzikální princip, světelné návěstidlo.Ovládání a kontrola pohyblivých jednotek jízdní cesty, výhybkový závěr, přestavník.Detekce přítomnosti a nepřítomnosti vozidel, kolejové obvody, počítače náprav, vozidlové senzory.Zpracování informací reléovými obvody, elektronickými obvody.Bezpečný přenos informací uzavřeným a otevřeným komunikačním systémem.Staniční ZZ, základní funkce, příklady reálných systémů.Traťová a přejezdová ZZ, základní funkce, příklady reálných systémů.Vlaková ZZ, základní funkce, příklady reálných systémů.Interoperabilita. Evropský systém řízení železniční dopravy.Inovace.

Získané způsobilosti

Po absolvování má být student schopen kritického přístupu k hodnocení a akceptování rizika, má znalosti o inherentní, redundantní a reakční bezpečnosti.Má přehled o prvcích pro železniční zabezpečovací techniku a základní informaci o zabezpečovacích systémech.

Literatura

ZAHRADNÍK, J; RÁSTOČNÝ, K; KUNHART, M. Bezpečnosť železničných zabezpečovacích systémov. EDIS Žilina, 2004. ISBN 80-8070-296-9.Poupě, O. a kol. Zabezpečovací technika v železniční dopravě II. díl. NADAS Praha, 1990. Chudáček V., Kyjovský V., Lochman L. Detekce kolejových vozidel. ČD VÚZ Praha, 1997. Chudáček V. a kol. Železniční zabezpečovací technika. Praha, 2005.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat schopnost řešeným problémům porozumět, kriticky je zhodnotit a samostatně řešit. Požaduje se vypracování krátké semestrální práce na zadané téma. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na začátku semestru.

Garant

Ing. Jan Ouředníček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel DvořákIng. Jan Ouředníček, Ph.D.