Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Applied Mathematics I. (KID / APM1D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / APM1D - Applied Mathematics I., Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Numerické prostory (pojem, konvergence, úplnost, otevřené a uzavřené množiny, spojitá zobrazení, kompaktnost).Vektorové prostory a lineární operátory (vektorový prostor, báze, dimenze, lineární normované prostory, prostory se skalárním součinem). Lineární operátory jako vektory.Matice a reprezentace lineárních operátorů maticemi, normy matic; věta o pevném bodu.Chyby při numerických výpočtech (chyba aritmetických operací, zaokrouhlování, pravděpodobnostní přístup).Řešení rovnic (diference a diferenční rovnice, lineární a diferenční rovnice). Metoda prosté iterace; určení kontraktivní fce ?, Newtonova metoda, metoda sečen a regula falsi, Newtonova metoda pro soustavu rovnic).Řešení soustav lineárních algebraických rovnic. Gaussova eliminační metoda, výběr hlavních prvků, LU-rozklad, podmíněnost soustavy. Gauss-Jordanova metoda. Iterační metody; výpočet inverzní matice.Aproximace a interpolace. Metoda nejmenších čtverců, ortogonální systém funkcí, aproximace trigonometrickými polynomy, Lagrangeův interpolační polynom, Hermitův a Newtonův interpolační polynom. Ekvidistantní posloupnost, chyba interpolace. Splajny a numerické derivování a integrování obecná formule pro ekvidistantní uzly, Newton-Cotesovy metody, lichoběžníková metoda, Simpsonův vzorec, splajnová interpolace.Diskrétní Fourierova transformace a její výpočet (metoda, prostředky realizace, MATLAB).Numerická řešení diferenciálních rovnic (formulace úlohy, postupné aproximace, Enlerova metoda, metody typu Runge-Kutta, konvergence jednouzlových metod, diferenčních metod).Okrajové úlohy pro obyčejné dif. rovnice (metoda superpozice, střelby, kolokační metoda, Galerkinova, metoda sítí).Množiny a binární relace (funkce, tolerance a ekvivalence, vlastnosti).Algebraické struktury (pologrupy a monoidy, izomorfizmus a homomorfizmus polygrup, grupy, okruhy, univerzální algebry).Svazy (uspořádání, spojení a průsek, distributivní svazy; booleovské algebry a svazy, logika, algebra logických sítí).

Získané způsobilosti

Navržení matematického modelu zpracování kvantitativních veličin.

Literatura

Prágerová, A. Diferenční rovnice. Praha: SNTL, 1971. Koucký, J. Elementární metody řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Praha: NČSAV, 1953. Rektorys, K. a kol. Přehled užité matematiky. Praha: Prometheus, 2000. Schwarz, Š. Základy náuky o riešení rovnic. Praha: NČSAV, 1958. Ralston, A. Základy numerické matematiky. Praha: Academia, 1973. Vitásek, E. Numerické metody. Praha, SNTL, 1987. Přikryl, P. Numerické metody matematické analýzy. Praha SNTL, 1988.

Požadavky

Zkouška: má část písemnou a ústní; předpokládá se základní znalost vztahů a jejich odvození s vysvětlením metod a jejich aplikace (tabulky, numerická obtížnost, výpočetní prostředí).

Garant

prof. PhDr. RNDr. Zdeněk Půlpán, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Kulička, Ph.D.