Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy pracující v reálném čase (KID / ARCSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / ARCSP - Systémy pracující v reálném čase, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie řízení, kybernetika, černá skříňka, kombinační a sekvenční automat. Interakce systému s okolím, vstup a výstup, pravidla chování, paměť, adaptivní systémy. Popis chování systému, princip zpětné vazby, regulátor. Analýza systému, strukturovaný a objektový přístup.Role řídícího počítače v technickém kybernetickém systému.Architektura, vlastnosti, programování.Operační systémy pro práci v reálném čase (RT).Senzory a akční členy.Digitalizace analogového signálu.Řada jednočipových počítačů Atmel AVR.Návrh RT systémů, stavové diagramy, Petriho sítě, modelování, UML, simulace reálných a virtuálních systémů. Prostředky pro vývoj software, křížové vývojové prostředí, rozšíření jazyka Java pro RT. Integrace mechanických a elektronických prvků.Spolehlivost a bezpečnost řídicích systémů.Systémy odolné proti poruchám, FT architektury.Počítačem řízené systémy v pozemní a letecké dopravě.Stochastické pojetí logiky, fuzzy logika. Model neuronu, neuronové sítě, perceptron. Robotika.Další miniaturizace systémů, systémy na čipu (SoC), mikromechanika, senzorové sítě.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o řízení technických systémů počítačem a metodách návrhu, vývoje a testování takových systémů.

Literatura

Liu, J. Reral-Time Systems. Pearson Education, 2000. ISBN 0130996513.Kolektiv. Automatizace a automatizační technika I až IV. (4 díly). Computer Press, 2000. Hlavička, J. Diagnostika a spolehlivost. Praha: Vydavatelství ČVUT, 1998. Srovnal, V. Operační systémy pro řízení v reálném čase. Ostrava: VŠB, 2003. ISBN 80-248-0503-0.Young. Programovací jazyky pro RT aplikace. Praha: SNTL, 1989. Laplatne, P. A. Real-Time Systems Design and Analysis, 3rd Edition. Wiley-IEEE Press, 2004. ISBN 0-471-22855-9.Cheng, A. M.K. Real-Time Systems: Scheduling, Analysis and Verification. Wiley, 2002. ISBN 0471184063.null

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní účast na cvičeních a odevzdání semestrální práce (návrh jednoduchého systému s jednočipovým počítačem Atmel AVR).

Garant

Ing. Zdeněk Drvota

Vyučující

Ing. Zdeněk DrvotaIng. Zdeněk Drvota