Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multimedia (KID / AXMME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / AXMME - Multimedia, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky vytváření multimediálních aplikací. Význam a využití. Základní pojmy. Charakteristika a definice jednotlivých prvků multimediální aplikace.Text jako prvek multimediální prezentace. Příprava a zpracování textových podkladů. Pravidla počítačové typografie.Statické obrázky jako prvek multimediální prezentace. Možnosti pořízení statických obrázků, digitalizace obrazových předloh. Úpravy statických obrázků s ohledem na jejich případné využití v tisku nebo multimediální aplikaci.Zvuk jako prvek multimediální aplikace. Pořízení zvukového záznamu a jeho zpracování. HW a SW vybavení a nástroje.Používané formáty a způsoby kódování pro uložení zvukového záznamu. Konverze mezi formáty. Kompresní algoritmy.Animace. Principy a formáty. Základy práce v programu Adobe Flash.Video jako prvek multimediální prezentace. Pořízení video záznamu a jeho zpracování. HW a SW vybavení a nástroje. Zpracování videa pomocí aplikace Pinacle Studio.Zpracování a úpravy videa pomocí aplikace Adobe Premiere.Možnosti komprese videa. Formáty pro ukládání digitálního videa. Tvorba SVCD a VideoDVD.3D grafika jako prvek multimediální aplikace. Způsoby modelování.Integrace různých multimediálních zdrojů pomocí aplikace Adobe InDesign. Základní využití a ovládání programu InDesign. Import zdrojových textů a obrázků do výsledného dokumnetu. Formátování.Tvorba tištěných dokumentů, technologie tisku, předtisková příprava. Tvorba PDF dokumentů v Adobe InDesign a Adobe Acrobat.Tvorba interaktivní multimediální prezentace (PowerPoint, hypertext a další možnosti).Výroba multimediálních pomůcek.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen samostatně pořizovat a zpracovávat podklady pro multimediální aplikace. Zpracované podklady je schopen integrovat do multimediálních celků.

Literatura

nullAdobe Creative Team. Adobe Acrobat 8. Oficiální výukový kurz. Praha : Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2002-6.Sandee, C. Adobe InDesign CS2. Názorný průvodce. Praha : Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1059-1.Riley, R. Cool Edit 2000 a Cool Edit Pro 2. Nahrávání, úpravy, efekty. Praha : Computer Press, 2004. ISBN 80-722-6908-9.Kelby, S. Digitální fotografie ve Photoshopu CS. Praha, Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0482-6.Ozer, J. Pinnacle Studio 10. Názorný průvodce nahráváním a úpravou videa. Praha : Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1489-6.Kříž, M. Zvuk na PC. Step by Step. Praha : Computer Press. ISBN 8086593061.Against the Clock. Adobe InDesign 2: Advanced Electronic Documents. Prentice Hall, 2002. ISBN 0-13-048698-1.THE OFFICIAL TRAINING WORKBOOK FROM ADOBE SYSTEMS. Adobe Premiere Pro CS3 Classroom in a Book. Adobe Press, 2007. ISBN 0-321-49980-8.Vaughan, T. Multimedia: Making it Work, Seventh Edition. McGraw-Hill, 2007. ISBN 0-072-26451-9.Příručky a manuály k aktuálním verzím programů: Adobe Photoshop, Adobe Indesign, Adobe Flash, Adobe Premiere.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní práce na cvičení, minimálně 75% účast na cvičení a úspěšná prezentace semestrálních prací.

Garant

Ing. Stanislav Machalík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Machalík, Ph.D.Ing. Stanislav Machalík, Ph.D.