Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Computer Graphics (KID / AXPGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / AXPGE - Computer Graphics, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do počítačové grafiky. HW a SW prostředky. Využití a význam počítačové grafiky.Použití základních grafických prostředků knihovny vývojového prostředí Borland Delphi.Základní rasterizační algoritmy pro kreslení 2D grafických primitiv.Metody pro vyplňování rastrově i vektorově definovaných oblastí.Ořezávací algoritmy. Ořezání úsečky a n-úhelníku pravoúhelníkem a libovolným polygonem.Geometrické transformace v 2DPísmo v počítačové grafice a zpracování textu.Interpolační a aproximační křivky v počítačové grafice. Vybrané parametrické křivky.Úvod do 3D grafiky. Systém souřadnic. Základy modelování.Zobrazení v 3D. Rovnoběžné a středové promítání.Řešení viditelnosti.Základní práce s rastrovými obrázky. Zobrazení a uložení Metody snižování barevné hloubky. Redukce šumu.Barevné transformace rastrového obrázku. Úprava jasu a kontrastu. Vytvoření histogramu. Algoritmy pro změnu velikosti - převzorkování.Grafické formáty rastrových obrázků.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen vytvořit jednodušší grafické aplikace pro interaktivní grafické zobrazení rastrových i vektorových objektů a zobrazení a základní úpravy rastrových obrázků. Student je schopen využívat základní grafické prostředky podporované grafickou knihovnou vývojového prostředí Delphi. Je schopen implementovat vybrané metody a algoritmy z oblasti počítačové grafiky.

Literatura

Žára, J., Beneš, B., Sochor, J., Felkel, P. Moderní počítačová grafika. Brno, Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0454-0.nullPolách, E. Algoritmy počítačové grafiky. České Budějovice : PFJU, 1995. ISBN 80-7040-119-2.Murray, J. D., Ryper,W. Ecyclopedia of Graphics File Formats. 2nd Edition. New York: O`Reilly & Associates, 1996. ISBN 1-56592-161-5.Murray, J. D., Ryper, W. Encyklopedie grafických formátů II. Brno, Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-033-2.Foley, J. D., van Dam, A., Feiner, S. K., Hughes, J. F. Computer Graphics. Principles and Practice. Boston : Addison-Wesley, 1997. ISBN 0-201-84840-6.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní práce na cvičení, minimálně 75% účast na cvičení a úspěšné absolvování závěrečného testu, ze kterého student získá minimálně 50 % bodů.

Garant

Ing. Petr Veselý