Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Computer Networks III (KID / AXS3E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / AXS3E - Computer Networks III, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rekapitulace CCNA1 a CCNA2.Faktory ovlivňující výkonnost sítě LAN, výhody segmentace sítí LAN, segmentace sítí LAN. Problém zahlcení v sítích Ethernet, rozdíly mezi segmentací sítě pomocí můstků, přepínačů a směrovačů.Přepínání ve 2. a 3. vrstvě, mikrosegmentace, symetrické a nesymetrické přepínání, Metody přepínání, rozdíl mezi přepínáním metodou průběžného zpracování (cut-through) a metodou přesílání (store-and-forward).Problém smyček v síti, protokol Spanning Tree a jeho výhody. Konfigurace rozdělení zátěže.Virtuální sítě LAN, výhody používání virtuálních sítí LAN, implementace virtuálních sítí LAN s přepínači Cisco.Rozložení VLAN do více přepínačů, stvol, konfigurace směrovače pro směrování mezi VLAN.Metodika návrhu sítí LAN, kritické komponenty, funkce a umístění serverů, intranet, návrh topologie 1. vrstvy, charakteristiky a výhody technologie Fast Ethernet, pravidla a vzdálenostní omezení.Návrh 2. a 3. vrstvy.Přístupové seznamy (ACL) a jejich použití, konfigurace standardních přístupových seznamů pro řízení IP provozu.Konfigurace rozšířených přístupových seznamů pro IP filtraci, sledování a ověřování vybraných operací s přístupovými seznamy ve směrovači.Sítě Novell, číslo sítě, IPX adresa, nastavení požadované IPX adresy a typu zapouzdření.Konfigurace IPX adresy a SAP filtrů pro řízení základního provozu v sítích Novell, povolení protokolu Novell IPX a konfigurace rozhraní, sledování činnosti Novell IPX na směrovači.Správa sítě, potřebná dokumentace, bezpečnostní hledisko, výkonnostní hledisko, metodika odstraňování závad.

Získané způsobilosti

Studenti získají jak potřebné teoretické znalosti, tak praktické dovednosti v oboru, umožňující zastávat odpovídající funkce (správa sítí, instalace sítí). Navíc získají i potřebné jazykové znalosti, umožňující další vzdělávání v oboru bez jazykové bariéry.

Literatura

Cisco Networking Academy Program: CCNA 3 and 4 Lab Companion. USA: Cisco Press, 2003. ISBN 1587131145.Tanenbaum, A. S. Computer networks - 4th ed. Prentice Hall, 2003. ISBN 0-13-066102-3.http://cisco.netacad.netLammle, T. Cisco Certified Network Associate Study Guide. USA: Sybex, 2003. ISBN 0-7821-2647-2.Naik, D. C. INTERNET standardy a protokoly. Brno: Computer Press, 1999. ISBN 8072261460.Lammle, T. Mistrovství v počítačových sítích. Praha: Grada, 2003. Velte, T. J., Velte, A. T. Síťové technologie CISCO- velký průvodce. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 8072268570.URL: http://www.earchiv.cz/ (Peterkův archiv). Comer, D. E. Internetworking with TCP/IP vol. I, Principles, protocols, and architecture.- 4th edition. Prentice Hall, 2000. ISBN 0-13-018380-6.http://tldp.org

Požadavky

Do tohoto předmětu se mohou zapsat pouze studenti, kteří již absolvovali předměty Počítačové sítě I a II. Pro praktický výcvik se využívá vybavení laboratoře CNA (Cisco Networking Academy), kde studenti absolvují e-learningový kurz CCNA3 (v angličtině). Podmínkou k udělení zápočtu je úspěšné absolvování kurzu CCNA3.

Garant

Ing. Zdeněk Drvota