Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Computer Technology (KID / COTEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / COTEE - Computer Technology, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počítačová prezentace - zásady při tvorbě prezentace, program MS PowerPoint - nástroje, animační efekty, kreslení základních grafických tvarů, vytvoření interaktivní prezentace.Příprava přednášek a sdělení, plakátové sdělení.HW - stanice, komponenty, charakteristika jednotlivých částí PC, parametry.Počítačová síť - HW, síťové komponenty, charakteristika, parametry, kategorizace, taxonomie, model ISO/OSI, intranet, Internet, sada protokolů TCP/IP, služby Internetu.Základy praktické typografie - písmo (základní klasifikace, použití), kniha (zrcadlo sazby, prvky knižní sazby, vnitřní části knihy - obecně a se zaměřením na bakalářské/diplomové práce, disertace a technické zprávy), úprava textu na počítači všeobecně, hladká sazba (úplná znalost ČSN 01 6910 a dalších pravidel psaní jazyka českého, sazba odstavce), technická sazba (zejména matematická, pořadová a tabulková), hlavní odlišnosti sazby cizích jazyků, základy akcidenční sazby.Tvorba www stránek, základy jazyka HTML, Front Page - základní pojmy a principy; přehled web serverů; prostředí, vytvoření webu, vkládání a formátování textu a grafiky, vkládání navigačních prvků, vkládání dalších komponent; publikování webu.Počítačové viry a jejich šíření. Antivirové systémy. Zálohování datZabezpečení a ochrana dat - ochrana dat, autentizace a řízení přístupu, elektronický a digitální podpis, certifikační autority, bezpečná síť, vzdálená správa, škodlivý software, aktivní zasahování do komunikace, základní principy kryptologie, firewall.MATLAB - základy práce s programem, práce s maticemi, práce s polynomy, soubory, algoritmy, grafika, symbolická matematika, diferenciální rovnice.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří přehled v oblasti počítačových technologií v oboru dopravy.

Literatura

nullRenda, M. Český Internet a MS Internet Expolrer 6.0. Podrobný průvode začínajícího uživatele. Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0159-9.Rybka, M., Vlček, V. Hardware - jak porozumět svému počítači. Grada publishing, 2001. ISBN 80-247-0151-0.MLÁDKOVÁ, L. Management znalostí v praxi. Praha: Professional Publishing, 2004. Dušek, F. MATLAB A SIMULINK. Úvod do používání. Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-776-8.Magera, I. Microsoft PowerPoint 2002. Brno Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-660-8.Doseděl, T. Počítačová bezpečnost a ochrana dat. Brno Computer Press, 2004. ISBN 80-2510-1061.Jeger, D., Pecinovský, J. Postavte si vlastní počítačovou síť. Grada Publishing, 2000. ISBN 80-7169-700-1.Kočička, P., Blažek, F. Praktická typografie, 1. vydání. Brno Computer Press, 2000. ISBN 80-7226-385-4.Bříza, V. Word 2002. Podrobný průvode začínajícího uživatele. Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0157-X.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje přednášející. Zkouška z předmětu (forma, obsah a trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Oktavián Strádal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivan PanuškaMgr. Ivan Panuška