Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematický seminář I (KID / DMS1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / DMS1P - Matematický seminář I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do matematické analýzy. Pojem zobrazení, zvláště posloupnost a funkce. Vlastní a nevlastní limita.Elementární funkce, některé speciální třídy funkcí. Ryze lomená racionální funkce, parciální zlomky. Funkce a funkce inverzní. Limita a spojitost funkce.Diferenciální počet funkcí jedné proměnné. Pojem derivace funkce, geometrická a fyzikální interpretace. Věty o derivacích.Diferenciál funkce, derivace a diferenciály vyšších řádů, funkce třídy Cn.Taylorova věta, její důsledky. L'Hospitalova pravidla.Průběh a extrémy funkce.Integrální počet funkcí jedné proměnné. Primitivní funkce a neurčitý integrál. Základní integrační metody.Integrace racionálních funkcí, některé speciální substituce. Určitý integrál.Vlastnosti určitého integrálu. Nevlastní integrál.Aplikace určitého integrálu.Lineární algebra a analytická geometrie. Matice a její hodnost. Řešení soustavy lineárních rovnic eliminací, věta Frobeniova. Determinant, Cramerovo pravidlo. Operace s maticemi, matice inverzní.Lineární prostor, jeho báze, dimenze. Vektory v E3, skalární, vektorový a smíšený součin.Analytická geometrie lineárních útvarů v E3. Základní incidenční a metrické úlohy.Opakování a shrnutí.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá dílčí výpočetní postupy a techniky, umí vysvětlit vazby a vztahy mezi matematickými objekty a realitou.

Literatura

Cabrnochová, R., Prachař, O. Průvodce předmětem matematika. Univerzita Pardubice, 2003.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že student se zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno.

Garant

Mgr. Andrea Berková

Vyučující

Mgr. Andrea Berková