Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematický seminář II (KID / DMS2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / DMS2P - Matematický seminář II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nekonečné řady. Nekonečná číselná řada, konvergence, součet. Kritéria konvergence.Mocninná řada, speciálně Taylorova. Přibližné výpočty. Derivace a integrace mocninných řad.Diferenciální počet. Funkce více proměnných, graf funkce dvou proměnných. Limita a spojitost funkce dvou proměnných. Parciální derivace a její geometrický význam. Totální diferenciál a jeho užití.Parciální derivace a diferenciály vyšších řádů. Taylorova věta a její užití. Parciální derivace složené funkce.Lokální extrémy, metoda nejmenších čtverců. Vázané extrémy.Derivace v daném směru. Gradient skalárního pole, divergence a rotace vektorového pole.Obyčejné diferenciální rovnice. Homogenní diferenciální rovnice, lineární diferenciální rovnice 1. řádu.Diferenciální rovnice vyšších řádů, snížení řádu. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu, homogenní rovnice s konstantními koeficienty.Nehomogenní lineární diferenciální rovnice 2. řádu. Metoda variace konstant.Lineární diferenciální rovnice 2. řádu se speciální pravou stranou.Integrální počet. Riemannův vícerozměrný integrál. Fubiniova věta.Substituce v množném integrálu. Nevlastní integrál.Aplikace dvojných a trojných integrálů. Křivkový integrál vektorového pole.Základní vlastnosti křivkového integrálu. Nezávislost na integrační cestě, potenciál.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá dílčí výpočetní postupy a techniky, umí vysvětlit vazby a vztahy mezi matematickými objekty a realitou.

Literatura

Cabrnochová, R., Prachař, O. Průvodce předmětem matematika. Univerzita Pardubice, 2003.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že student se zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno.

Garant

Mgr. Andrea Berková

Vyučující

Mgr. Andrea Berková