Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algorithm Development and Programming (KID / PAAPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / PAAPE - Algorithm Development and Programming, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fáze vývoje a životní cyklus aplikace. Algoritmus a jeho zápis. Programování. Object Pascal. Delphi.Základní pojmy v algoritmizaci a programování, jejich význam a zápis. Vstupy a výstupy.Úvod do jazyka Object Pascal. Struktura programu. Jednoduché příkazy. Konzolová aplikace.Strukturované příkazy jazyka Object Pascal. Podmíněné příkazy. Příkazy cyklu.Vývojové prostředí Delphi. Vizuální programování. Komponenty VCL. Ladění programů.Datové typy, klasifikace datových typů, definice datových typů. Jednoduché datové typy. Řetězce.Datový typ pole. Statické a dynamické pole. Jednorozměrné pole. Programování základních úloh s maticemi.Algoritmy sekvenčního a binárního vyhledávání. Algoritmy řazení v jednorozměrném poli.Podprogramy a jejich význam. Deklarace a volání procedur a funkcí. Specifikace formálních parametrů.Datový typ záznam a jeho využití, variantní záznamy. Datový typ množina, zobrazení množiny v paměti.Soubory. Rozdělení souborů a jejich význam. Standardní procedury a funkce pro práci se soubory.Základní operace s typovými a textovými soubory ve vývojovém prostředí Delphi.Dynamické proměnné. Typ ukazatel, dynamické proměnné a dynamické datové struktury.Programové jednotky. Struktura programové jednotky. Standardní programové jednotky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá vývojové prostředí Delphi a je schopen navrhovat a implementovat algoritmy zadaných problémů.

Literatura

Barrow, J. Introducing Delphi programming: theory through practice. Cape Town: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-578911-3.nullKadlec, V. Učíme se programovat v Delphi a jazyce Object Pascal. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 80-7226-245-9.Pošta, J. Delphi - začínáme programovat. Praha: BEN technická literatura, 2001. ISBN 80-7300-034-2.Písek, S. Delphi začínáme programovat. Praha: Grada. ISBN 80-247-0547-8.null

Požadavky

By awarding credits it is confirmed that a student has attended lessons to the extent required and fulfiled the qualifying requirements. Conditions for getting credits are: active work at seminars, min. 75% attendance, and a final course test.Form, contents and length of the exam are determined in accordance with the Study and Examination Regulations of University of Pardubice. The exam consists of two parts, a written theoretical test and a practical test.

Garant

Ing. Stanislav Machalík, Ph.D.