Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika II (KID / PM2DK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / PM2DK - Matematika II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metody řešení soustav lineárních rovnic. Analytická geometrie lineárních útvarů v prostoru.Zobrazení a funkce v k-rozměrném prostoru,definiční obor a graf funkce, limita a spojitost.Parciální derivace a jejich geometrický význam. Diferencovatelná funkce, totální diferenciál funkce a jeho užití. Parciální derivace a totální diferenciály vyšších řádů. Parciální derivace složených funkcí. Taylorova věta a její užití.Implicitní funkce a její derivace. Lokální extrémy funkce více proměnných, metoda nejmenších čtverců. Vázané extrémy, metoda Lagrangeových multiplikátorů. Absolutní extrémy a jejich určování.Derivace v daném směru, operátor nabla, gradient skalárního pole, divergence a rotace vektorového pole.Pojem obyčejné diferenciální rovnice, obecné a partikulární řešení diferenciální rovnice. Cauchyův problém. Separovatelná diferenciální rovnice, homogenní rovnice, lineární diferenciální rovnice 1. řádu, exaktní rovnice - metody jejich řešení.Elementární metody řešení diferenciálních rovnic vyšších řádů snížením řádu, lineární diferenciální rovnice 2. řádu s konstatními koeficienty- metoda variace konstant, odhad partikulárního řešení při speciálním tvaru pravé strany.Riemannův vícerozměrný integrál na kompaktním intervalu a na měřitelné množině, Fubiniova věta, metody výpočtu. Substituce v množném integrálu. Transformace do polárních, cylindrických a sférických souřadnic. Nevlastní integrály. Aplikace dvojných a trojných integrálů.Křivkový integrál skalárního a vektorového pole. Základní vlastnosti křivkového integrálu. Aplikace křivkových integrálů.Nekonečná řada číselná, konvergence a divergence číselné řady, kritéria konvergence, alternující řada, absolutně a relativně konvergentní řada. Funkční řada, obor konvergence, součet řady. Mocninná řada, poloměr a interval konvergence. Taylorovy řady a jejich užití.

Získané způsobilosti

Student umí analyticky řešit úlohy týkající se přímek a rovin v prostoru. Ovládá parciální derivování funkcí více proměnných a jeho aplikace. Rozumí pojmu diferenciální rovnice a umí řešit modelové úlohy. Ovládá výpočty dvojného integrálu. Rozumí pojmu číselná a funkční řada.

Literatura

Kolda, S. - Prachař, O. Cvičebnice z matematiky II. Kolda, S.- Machačová, L. Matematika II. Machačová Ludmila. Matematika. Úvod do diferenciálního a integrálního počtu. Pardubice, 2005. Jehlička, V. Matematika 2: multimediální studijní opora. Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-576-2.

Požadavky

Napsat písemnou zkouškovou práci alespoň na 50 bodů ze 100 možných. Písemná práce se skládá z deseti příkladů a na její vypracování mají studenti 90 minut času. Klasifikace je rozprostřena rovnoměrně po deseti bodech, 50 - 59 3, 60 - 69 2m, 70 - 79 2, 80 - 89 1m, 90 - 100 1.

Garant

RNDr. Ludvík Prouza, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Kulička, Ph.D.RNDr. Ludvík Prouza, CSc.