Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace procesů na dopravních sítíc (KID / POS1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / POS1P - Optimalizace procesů na dopravních sítíc, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do všeobecné systémové teorie - systémové vlastnosti, řízení systémů a jeho režimy, rozhodovací problémy a jejich optimální řešení. Modely verbální, matematické a simulační.Síťové systémy. Pojem entropie a jeho význam.Dopravní systémy - diskrétní a spojité. Poptávka po službách dopravního systému. Apriorní a aposteriorní poptávka. Diskrétní model poptávky. Dávky a jejich zjišťování.Spojitý model poptávky. Dopravní proud. Matematický a simulační model proudu volného a rušeného. Proud cestujících. Proud vozidel na silnici.Modely "AoN" (All or Nothing), LOGIT a hnízdový LOGIT. Problém volby způsobu dopravy, tzv. Modal split. Jiné modely pro Modal split.Zdrojové a cílové proudy (Trip generation). Zjišťování. Směrování proudů (Trip distribution) OD-matice a jejich zjišťování.Přidělení proudů úsekům sítě (Traffic assignment). Zjišťování.Optimalizace dopravní nabídky. Dopravní rozvrhy a jejich nejčastější typy - rozvrhy prostorové, časové a vykonavatelské.Průchod proudů vozidel křižovatkou řízenou různým způsobem a jejich časové ztráty. Zjišťování pomocí simulačního modelu.Optimální hustota dopravní sítě a její určováníProblémy výběru prvků sítě. Rozmístění zastávek veřejné dopravy. Rozmístění meziskladů.Metoda prohledávání stromu řešení do hloubky (depth-first search, zkr. DFS). Problémy výběru optimální trasy speciálního určení. Návrh první linky veřejné dopravy. Návrh optimální cyklotrasy.Problémy výběru optimální podsítě.

Získané způsobilosti

Schopnost využívat optimalizační modely a metody v dopravních systémech

Literatura

Černá, A., Černý, J., Přibyl, V. Bus Route Design in Small Demand Areas. Černá, A., Černý, J. Teorie řízení a rozhodování v dopravních systémech. Praha : Institut Jana Pernera, 2004. ISBN 80-86530-15-9.Černý, J., Kluvánek, P. Základy matematickej teórie dopravy. Bratislava, 1989. ISBN 80-224-0099-8.Černý, J. Vyučující na začátku semestru doporučí studentům nejnovější relevantní literární prameny.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje přednášející. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

Ing. Josef Bulíček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Bulíček, Ph.D.Ing. Josef Bulíček, Ph.D.