Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie grafů (KID / PTEGK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / PTEGK - Teorie grafů, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Motivační přednáška. Historické poznámky, poznatky a úlohy vedoucí ke vzniku teorie grafů. Matematický aparát, množinový počet, základy kombinatoriky a teorie pravděpodobností.Základní pojmy a definice teorie grafů. Významné cesty na grafech. Minimální/nejkratší cesta, cesta s maximální kapacitou, výpočet distanční matice (Floydova metoda). Informační, datové, komunikační a dopravní sítě. Toky v sítích. Toky v prostorových a intervalově ohodnocených sítích. Lokační analýza, Weber-Fermatův problém, Toriccelliho bod, spojitá a diskrétní lokace. Lokace v grafech, alokace, atrakční obvody, typy lokačních úloh.Konstrukční úlohy na grafech, eulerovské tahy a hamiltonovské kružnice, Fleuryho algoritmus, Edmondsův algoritmus. Littlův algoritmus. Rovinné grafy, Kuratowského věta, homeomorfismus grafů, barvení grafů.Orientované grafy, síťová analýza, Critical Path Method.Programme Evaluation and Review Technique.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student ovládá základní definice, metody a algoritmy teorie grafů. Je schopen formulovat vybrané úlohy dopravní praxe, sestavit grafický model, vypočíst řešení a toto potom interpretovat pro praktické využití.

Literatura

Volek, J. Operační výzkum I. Pardubice, 2002. ISBN 80-7194-410-6.Demel, J. Grafy a jejich aplikace. Academia, 2002. Nečas, J. Grafy a jejich použití. Polytechnická knižnice, SNTL, 1978. Sedláček, J. Kombinatorika v teorii a praxi. Nakladatelství ČSAV, 1964.

Požadavky

Průběh zkoušky a další informace viz dokument, který je dostupný ke stažení v IS STAG.

Garant

Ing. Filip Vízner, Ph.D.

Vyučující

Ing. Filip Vízner, Ph.D.