Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Objektově orientované programování (KID / PXOOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KID / PXOOP - Objektově orientované programování, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do objektově orientovaného programování. Zavedení pojmu objekt a základních postulátů (vnitřní paměť, metody, schopnost přijmout a zpracovat zprávu, možnost vnitřních objektů).Informační obsah objektu a analytický význam objektu. Zavedení pojmu třída. Seznámení s životním cyklem objektu a jeho realizace v Delphi.Struktura paměti aplikace, uložení proměnných, monitor haldy.Property, neboli vlastnost objektu.Zavedení pojmu dědičnost - řešení průniku vlastností objektů pomocí skládání objektů a pomocí dědičnosti. S tím související poznámky ke vztahu generalizace-specializace, hierarchii dědičnosti, internímu ukrývání informací.Diagram tříd UML, opakování rekurze, dynamické pole.Zavedení pojmu polymorfismus, časná a pozdní vazba, použití klíčového slova inherited. TObject v Delphi, tabulka virtuálních metod (VMT).Přetypování, přetížené metody, výjimky.Třívrstvový model aplikace (aplikační, datová, uživatelská).

Získané způsobilosti

Schopnost zpracování objektového návrhu daného problému a jeho úspěšné naprogramování.Osvojení programování v prostředí Delphi.

Literatura

Matiaško, K. Základy informatiky. Žilina : Žilinská univerzita v Žilině, 2004. ISBN 80-8070-186-5.Kraval, I. Základy orientovaného programování. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-047-2.Cantú, M. Myslíme v jazyku Delphi 7. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0694-6.

Požadavky

Získávat požadované znalosti zejména na přednáškách, případně si je rozšiřovat z doporučené literatury.Aktivně se podílet na získávání znalostí objektově orientovaného programování činností na cvičení, případně samostatnou prací na semestrálním projektu, či domácím opakováním.

Garant

doc. Ing. Karel Greiner, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej RejsekIng. Ondřej Rejsek