Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika v dopravě (KMMCS / ATMDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / ATMDP - Technická mechanika v dopravě, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do technické mechaniky, úvod od statiky, polohový vektor, síla, moment síly k bodu a ose.Základní úlohy se silami, fundamentální věta rovinné statiky, nahrazení a rovnováha rovinných silových soustav.Uložení hmotného bodu a tělesa v rovině, středisko soustavy rovnoběžných sil, těžiště soustavy hmotných bodů, těžiště tělesa, plochy a křivky.Pasivní odpory - smykové tření, odpor při valení, vláknové třeníSoustavy těles - vazby mezi tělesy, strukturální vzorec, analytické řešení rovnováhyÚvod do kinematiky, polohový vektor, rychlost, zrychlení, přímočarý pohyb bodu.Kruhový pohyb bodu, obecný křivočarý pohyb bodu.Pohyb tělesa, kinematika odvalujícího se válce.Úvod do dynamiky, souřadné systémy, Newtonův a D'Alembertův princip sestavení pohybové rovnice.Základní věty dynamiky pohybu hmotného bodu.Přímočarý pohyb hmotného bodu, křivočarý pohyb hmotného bodu volného a vázaného, soustava hmotných bodů - pohybové rovnice, střed hmotnosti, základní věty o pohybu soustavy hmotných bodů.Dynamika pohybu tuhého tělesa - posuvný pohyb, rotační pohyb okolo stálé osy, hmotový moment setrvačnosti, obecný pohyb, dynamika odvalujícího se válce.Dynamika soustav těles - metoda postupného uvolňování, metoda redukce hmot.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu získá student základní vědomosti z technické mechaniky, umí řešit rovnováhu těles a soustav, umí řešit základní jednoduché příklady dynamiky těles a soustav těles, včetně případů jednoduchých kmitů soustav o 1°volnosti. Je připraven na aplikaci získaných vědomostí k řešení jednoduchých případů technické praxe.

Literatura

Stejskal,V., Březina,J., Knězů,J. Mechanika I. ČVUT Praha, 1998. ISBN 80-01-01888-1.Stejskal,V., Brousil,J., Stejskal,S. Mechanika III. ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-00918-1.Dedouch,K., Znamenáček,J., Radil,R. Mechanika III.Sbírka příkladů. ČVUT Praha, 2000. ISBN 80-01-02199-1.Stejskal,V., Březina,J., Knězů,J. Mechanika 1.Řešené příklady. ČVUT Praha, 1999. ISBN 80-01-01694-1.Přikryl,K., Malenovský,E. Loprais,A. Úlohy z kinematiky. VUTIUM Brno, 1999. https://stag.upce.cz/materialy/file_admonistration.phpnullnull

Požadavky

Zápočet bude udělen za docházku na cvičení a na základě dalších konkrétních požadavků, které sdělí studentům vyučující na začátku semestru. Platnost zápočtu se nepřevádí do následujícího Akademického roku. Uznání zápočtu může ve zcela vyjímečných případech povolit přednášející.Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

Ing. Aleš Hába, Ph.D.Ing. Aleš Hába, Ph.D.