Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana konstrukčních materiálů (KMMCS / DOKM3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / DOKM3 - Ochrana konstrukčních materiálů, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koroze - podstata a druhy. Klasifikace a druhy korozních dějů.Koroze chemická a elektrochemická. Druhy korozního napadení, korozní prostředí.Korozní reakce a články.Zkušební metody koroze kovů - přírodní a laboratorní korozní zkoušky.Koroze a korozní odolnost neželezných kovových materiálů (Al, Ti, Cu, Zn, ?).Koroze skel a plastů. Předúprava povrchu kovů.Povrchové úpravy - používané způsoby a jejich charakteristiky.Postup při návrhu protikorozní ochrany.Korozivzdorné materiály - oceli s odolností proti korozi.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se posluchač orientuje v klasifikaci základních mechanismů koroze, je schopen zvážit vhodnost výběru materiálů a jejich možnou proti-korozní ochranu, jakož i vyhodnotit charakteristiky běžných korozních prostředí a rizika plynoucí z provozu v těchto podmínkách. Zvládá rovněž základní principy protikorozní ochrany včetně volby vhodného způsobu konstrukčních úprav a povrchové ochrany pro zvýšení korozní odolnosti.

Literatura

Bartoníček, R., a kol. Koroze a protikorozní ochrana kovů. Academia Praha, 1966. Kreibich, V., Hoch, K.. Koroze a technologie povrchových úprav. ČVUT Praha, 1991. ČIHAL, V. Korozivzdorné oceli a slitiny. Academia, 1999. ČERNÝ, M. + kol. Korozní vlastnosti kovových konstrukčních materiálů. SNTL Praha, 1984. Bartoníček, R.. Navrhování protikorozní ochrany. SNTL Praha, 1980. Kraus, V.. Povrchy a jejich úpravy. Elektr. učební text ZČU Plzeň. ZČU Plzeň, 2004.

Požadavky

Posluchač musí prokázat porozumění základním principům koroze a protikorozní ochrany v rozsahu probrané látky. Konkrétní rozsah a požadavky sdělí studentům vyučující v rámci první konzultace nad zadáním projektu z dané problematiky, vesměs ve vazbě na tématiku jejich disertační práce. Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem .

Garant

doc. Ing. Pavel Švanda, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.doc. Ing. Pavel Švanda, Ph.D.