Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukční materiály (KMMCS / PAKMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PAKMP - Konstrukční materiály, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nelegované oceli, oceli na hluboký tah.Vliv legujících prvků na vlastnosti ocelí.Metalurgická jakost technických materiálů a její vliv na provozní chování.Svařitelné oceli s vyšší mezí kluzu.Korozivzdorné a žáruvzdorné oceli.Pružinové oceli, oceli na valivá ložiska.Žárupevné oceli a oceli pro záporné teploty.Materiály se zvýšenou odolností proti abrazi a vysokopevné oceli.Materiály pro povrchové kalení a cementaci.Nástrojové oceli.Lomové chování technických materiálů. Základy fraktografie, principy lomových mechanizmů.Oceli na odlitky a litiny. Licí vady, možnosti jejich zjišťování a eliminace.Slitiny neželezných kovů; kompozity.Shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen správně volit technologii zpracování materiálů, řešit provozní problémy v souvislosti s porušováním součástí a konstrukcí. Při návrhu materiálů a dimenzování součástí nebo konstrukčních celků je schopen provést návrh vhodných materiálů a posoudit rizika jejich aplikace podle podmínek zatěžování.

Literatura

PTÁČEK A KOL. Nauka o materiálu I., II. Brno: VUT/CERM, 2001. MACEK, K.- ZŮNA, P. A KOL.:. Strojírenské materiály. Praha: ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02798-8.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě vypracování jednotlivých protokolů z laboratorních cvičení dle konkrétního tématu. Zkouška z předmětu je hodnocením základní orientace formou testu a následně znalostí vybrané oblasti problematiky ústní formou v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Garant

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.Ing. Petr Hanusprof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.