Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika (KMMCS / PDYNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PDYNK - Dynamika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kinematika bodu, pohyb harmonický, kinematika tělesa (pohyb posuvný a rotační).Kinematika obecného pohybu tělesa v rovině, základní rozklad pohybu.Dynamika volného pohybu hmotného bodu v rovině.Dynamika vázaného pohybu hmotného bodu v rovině, dynamika relativního pohybu bodu.Dynamika posuvného pohybu tělesa, dynamika rotačního pohybu tělesa okolo stálé osy.Hmotové momenty setrvačnosti.Dynamika odvalujícího se válce, dynamika soustav těles.Kmitání mechanického oscilátoru o 1°volnosti, volné, vynucené tlumené, budící síla harmonická, buzení polyharmonické.Kmitání mechanického oscilátoru o 1°volnosti, budící síla funkcí otáček, kinematické buzení.Volné kmitání lineárního oscilátoru se 2° stupni volnosti, vlastní frekvence, tvary kmitů.Vynucené kmitání oscilátoru o 2°stupních volnosti, teorie dynamického tlumiče.Lagrangeovy rovnice, základy kmitání kontinua.Podélné kmitání tenkých prizmatických tyčí, Rayleighova energetická metoda.Časová rezerva, shrnutí látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu umí student sestavit a řešit pohybové rovnice pro dynamiku bodu, tělesa a soustav těles, umí vypočítat hmotové a deviační momenty setrvačnosti tuhých těles, má základní znalosti k řešení lineárních kmitajících soustav o 1° a 2° volnosti a ovládá základy kmitání kontinuí.

Literatura

Juliš, K., Brepta, R. a kol. Mechanika II. Díl., Dynamika; Technický průvodce sv.66. SNTL Praha, 1987. Pirner, M a kol. Dynamika stavebních konstrukcí, Technický průvodce, sv.33. SNTL Praha, 1989.

Požadavky

Zkoušku bude možno absolvovat po vypracování semestrální práce dle pokynů vyučujícího. Konkrétní požadavky sdělí studentům vyučující na začátku semestru. Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kout, CSc.