Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kinematika (KMMCS / PKINP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PKINP - Kinematika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kinematická geometrie, trajektorie bodů, polodie, pól pohybu, obálka, evolventa a evoluta, středy křivosti trajektorií, věta Bobillierova, věta Euler-Savaryova.Přímočarý pohyb bodu kinematické veličiny, obecný průběh zrychlení.Křivočarý pohyb bodu, kinematické veličiny, kruhový pohyb bodu.Pohyby tělesa v rovině.Analytické vyšetřování pohybu vázaných bodů.Harmonický pohyb, současné harmonické pohyby.Základní rozklad obecného pohybu tělesa v rovině, zvláštní případy obecného pohybu.Pólové zrychlení, střed úhlového zrychlení, střed zrychlení.Úplné kinematické řešení obecného pohybu tělesa v rovině.Čtyřčlenné mechanizmy, trojčlenné mechanizmy, kinematické řešení.Mechanizmy s ozubenými koly, čelní ozubené převody, planetová soukolí.Planetový diferenciál s čelními ozubenými koly.Všeobecný pohyb tělesa v prostoru, sférický pohyb tělesa, Eulerovy úhly, Eulerovy kinematické rovnice, Résalovo zrychlení.Časová rezerva, shrnutí přednášené látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí vypočítat nebo graficky sestrojit kinematické veličiny pohybujícího se bodu, tělesa a základních mechanizmů, umí řešit planetová soukolí a diferenciály, je seznámen se základy řešení všeobecného pohybu tělesa v prostoru.

Literatura

Juliš,K., Brepta,R. Mechanika I.díl., Statika a Kinematika;Tech.prův.č.65. SNTL Praha, 1986. Kaloč, R. Mechanika II., Kinematika. ALFA Bratislava, 1971. Brát, V. Příručka kinematiky s příklady. SNTL/ALFA Praha, 1973. Šrejtr, J. Technická mechanika II, Kinematika I.část. SNTL Praha, 1954. Šrejtr, J. Technická mechanika II, Kinematika II.část. SNTL Praha, 1955. https://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.php

Požadavky

Zápočet bude udělen za docházku na cvičení a za aktivní účast studenta při procvičování látky. Platnost zápočtu se nepřevádí do následujícího Akademického roku. Uznání zápočtu může ve zcela výjimečných případech povolit přednášející.Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kout, CSc.Ing. Aleš Hába, Ph.D.Ing. Přemysl HojkaIng. Doubravka Středová, Ph.D.Ing. Petr Tomek, Ph.D.