Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika I (KMMCS / PMC1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PMC1P - Mechanika I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy,síla,moment síly,silová dvojice,mechanická práce,výkon, účinnost,pole gravitačních sil,pole elastických sil.Axiomy a základní věty.Silové soustavy, analytické řešeníSilové soustavy, grafické řešení, základní úlohy rovinné statiky.Statický moment, těžiště rovinných křivek a ploch, těžiště prostorových ploch, těžiště těles.Klasifikace vazeb, uvolnění tělesa od základního rámu,analytické a grafické řešení,reakce nosníků.Definice, identifikace a přenosová funkce binárního členu v soustavě těles, grafické řešení rovinných soustav.Analytické řešení rovinných soustav.Příklady řešení rovnováhy soustav těles v prostoru.Pasivní odpory.Prutové soustavy.Stabilita v poli tíhových sil.Analytická statika, virtuální práce.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu umí student stanovit analyticky a graficky silové účinky působící na tuhé těleso a soustavu tuhých těles pro vazby ideální i s pasivními odpory, umí vypočítat souřadnice těžišť ploch, čar a těles, je obeznámen s teorií polí, je schopen řešit prutové soustavy, umí stanovit průběhy vnitřních účinků rovinných nosníků a je seznámen se základy analytické statiky.

Literatura

Stejskal.V., Březina, J., Knězů, J. Mechanika I. Vydavatelství ČVUT, 1998. ISBN 80-01-01888-1.Stejskal.V., Březina, J., Knězů, J.:. Mechanika I. Řešené příklady. Vydavatelství ČVUTPraha, 1999. ISBN 80-01-01694-3.Juliš, K., Brepta, R.:. Mechanika I. Díl., Statika a Kinematika; Technický prů-. SNTL Praha, 1986. https://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materialy/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materialy/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.php

Požadavky

Zápočet bude udělen za docházku na cvičení, vypracování semestrální práce dle pokynů vyučujícího a za aktivní účast studenta při procvičování látky. Platnost zápočtu se nepřevádí do následujícího Akademického roku. Uznání zápočtu může ve zcela výjimečných případech povolit přednášející.Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kout, CSc.Ing. Aleš Hába, Ph.D.Ing. Přemysl HojkaIng. Doubravka Středová, Ph.D.Ing. Petr Tomek, Ph.D.