Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika II (KMMCS / PMC2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PMC2K - Mechanika II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, Newtonovy zákony, d´Alembertův princip.Základní věty dynamiky hmotného bodu.Dynamika volného a vázaného pohybu bodu v rovině, dynamika bodu v prostoru.Dynamika soustavy hmotných bodů, střed hmotnosti soustavy hmotných bodů, pohybové rovnice sestavené d´Alembertovým způsobem.Dynamické poměry při současných pohybech, pohybové rovnice, posuvný pohyb tělesa.Obecný prostorový pohyb tělesa, sférický pohyb.Hmotové momenty setrvačnosti a deviační momenty, elipsoid setrvačnosti.Rotační pohyb tělesa okolo stálé osy,setrvačné účinky.Vyvažování tuhých rotorůObecný rovinný pohyb tělesa, odvalující se válecDynamika soustav těles, pohybové rovnice, metoda redukce hmot.Setrvačníky, gyroskopický efekt.Teorie rázu.Základy kmitání lineárních soustav se soustředěnými parametry.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu umí student sestavit a řešit pohybové rovnice pro dynamiku bodu, tělesa a soustav těles, umí vypočítat hmotové a deviační momenty setrvačnosti tuhých těles, je obeznámen s problematikou vyvažování jednoduchých tuhých rotorů. Je schopen aplikovat jednoduchou teorii setrvačníků a rázu těles, má základní znalosti k řešení lineárních kmitajících soustav o 1°volnosti.

Literatura

Stejskal.V., Brousil, J., Stejskal, S.:. Mechanika III. ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-00918-.Dedouch, K., Znamenáček, J., Radil, R.:. Mechanika III. Sbírka příkladů. ČVUT Praha, 2000. ISBN 80-01-02199-8.Juliš, K., Brepta, R. a kol. Mechanika II. Díl., Dynamika; Technický průvodce sv.66. SNTL Praha, 1987. https://stag.upce.cz/materiály/file_administration.php

Požadavky

Pro vykonání zkoušky z předmětu je vyžadováno úspěšné vykonání zkoušky z předmětu Mechanika I a z předmětu Kinematika. Konkrétní požadavky a jejich rozsah pro předmět Mechanika II, sdělí studentům vyučující v prvním týdnu semestru.Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

Ing. Aleš Hába, Ph.D.