Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika (KMMCS / PMEZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PMEZK - Mechanika, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do statiky, silové soustavy, nahrazení a rovnováha, těžiště ploch, čar a těles.Statické vazby bodu, tělesa a soustav těles, těleso uložené v rovině.Soustavy těles v rovině, soustava těles v prostoru.Statika s pasivními odpory, statické vyšetřování soustav těles s ohledem na pasivní odpory. Rovinné prutové soustavy, vnitřní silové účinky nosníku.Kinematika bodu a tělesa, základní kinematické veličiny, základní druhy pohybů, harmonický pohyb.Dynamika hmotného bodu.Dynamika soustav hmotných bodů.Dynamika tuhého tělesa.Hmotové momenty setrvačnosti a deviační momenty.Dynamika soustav těles.Ráz těles.Kmitání lineárních soustav.Časová rezerva, shrnutí látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí řešit rovnováhu tělesa a soustav těles, umí vypočítat souřadnice těžiště ploch, čar a objemů,ovládá řešení statických úloh s pasivními odpory. Je schopen stanovit kinematické veličiny pro pohybující se bod a těleso, umí sestavit a řešit pohybové rovnice dynamiky bodů, těles a jejich soustav, je obeznámen s elementární teorií rázu a má základní poznatky z kmitání diskrétních soustav.

Literatura

Stejskal,V., Březina,J., Knězů,J. Mechanika I. ČVUT Praha, 1998. ISBN 80-01-01888-1.Stejskal.V., Brousil, J., Stejskal, S.:. Mechanika III. Vydavatelství ČVUT Praha, 1993. ISBN 80-01-00918-1.Dedouch, K., Znamenáček, J., Radil, R.:. Mechanika III. Sbírka příkladů. ČVUT Praha, 2000. ISBN 80-01-02199-8.Stejskal,V., Březina,J., Knězů,J. Mechanika 1.Řešené příklady. ČVUT Praha, 1999. ISBN 80-01-01694-1.Přikryl,K., Malenovský,E. Loprais,A. Úlohy z kinematiky. VUTIUM Brno, 1999. https://stag.upce.cz/materialy/file_admonistration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materialy/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materialy/file_administration.phphttps://stag.upce.cz/materiály/file_administration.php

Požadavky

Konkrétní požadavky sdělí vyučující studentům na začátku semestru.Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

Ing. Doubravka Středová, Ph.D.Ing. Petr Tomek, Ph.D.