Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu (KMMCS / PNOMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PNOMK - Nauka o materiálu, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vnitřní stavba kovů a slitin. Krystalizace, základy termodynamiky a kinetiky fázových přeměn.Rovnováha fází, rovnovážné diagramy, fázové přeměny soustav. Soustavy železa s uhlíkem.Fázové přeměny v tuhém stavu, teoretické základy tepelného zpracování. Principy a technologie tepelného zpracování ocelí a litin.Základní konstrukční materiály, klasifikace materiálů. Litiny; členění, charakteristika a použitíDeformační a lomové chování materiálů. Mechanické zkoušky materiálů, metody zkoumání struktury a fázových přeměn.Neželezné kovy a jejich slitiny. Plasty a kompozity.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student orientuje v sortimentu dostupných materiálů, je schopen provést návrh materiálu pro danou aplikaci. V návaznosti na pevnostní výpočty ovládá zásady dimenzování na správné referenční mechanické parametry materiálů, podle způsobu zatížení a podmínek provozování.

Literatura

FREMUNT, P.- PODRÁBSKÝ, T. Konstrukční oceli. Brno: VUT/CERM, 1996. ISBN 80-85867-95-8.PTÁČEK A KOL. Nauka o materiálu I., II. Brno: VUT/CERM, 2001. SCHMIDOVÁ, E. Nauka o materiálu-návody do cvičení I, II. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2004. ISBN 80-86042-99-5.MACEK, K.- ZŮNA, P. A KOL.:. Strojírenské materiály. Praha: ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02798-8.

Požadavky

Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Formou testu student prokáže přehled o celé škále problematiky materiálového inženýrství, ústní formou podrobnější znalost užšího tématu dle studijního zaměření.

Garant

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.