Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu (KMMCS / PNOMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PNOMP - Nauka o materiálu, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vnitřní stavba kovů a slitin, vady vnitřní stavby, mechanizmy difuze.Krystalizace, základy termodynamiky a kinetiky fázových přeměn.Rovnováha fází, rovnovážné diagramy, fázové přeměny soustav.Soustavy železa s uhlíkem, vliv dalších prvků.Fázové přeměny v tuhém stavu, teoretické základy tepelného zpracování.Principy a technologie tepelného zpracování ocelí a litin.Metody zkoumání struktury a fázových přeměn.Základní konstrukční materiály, jakostní skupiny a klasifikace materiálů.Litiny; členění, charakteristika a použitíFyzikální a mechanické vlastnosti materiálů. Deformační a lomové chování materiálů.Mechanické a technologické zkoušky materiálů.Neželezné kovy a jejich slitiny.Plasty a kompozity.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu se student orientuje v sortimentu dostupných materiálů, je schopen provést návrh materiálu pro danou aplikaci. V návaznosti na pevnostní výpočty ovládá zásady dimenzování na správné referenční mechanické parametry materiálů, podle způsobu zatížení a podmínek provozování.

Literatura

FREMUNT, P.- PODRÁBSKÝ, T. Konstrukční oceli. Brno: VUT/CERM, 1996. ISBN 80-85867-95-8.PTÁČEK A KOL. Nauka o materiálu I., II. Brno: VUT/CERM, 2001. SCHMIDOVÁ, E. Nauka o materiálu-návody do cvičení I, II. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2004. ISBN 80-86042-99-5.MACEK, K.- ZŮNA, P. A KOL.:. Strojírenské materiály. Praha: ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02798-8.

Požadavky

Konkrétní podmínky udělení zápočtu vycházejí z vypracování elaborátů pro jednotlivá témata dle harmonogramu cvičení, který koresponduje s osnovou předmětu. Požadovaná je plná účast na cvičeních; po dohodě z vyučujícím je možno nahradit absenci konzultačně a vypracováním referátu z odpovídajícího tématu na požadované úrovni. Konečnou podmínkou je úspěšné absolvování závěrečného testu z probírané látky na cvičeních. Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa. Formou testu student prokáže přehled o celé škále problematiky materiálového inženýrství, ústní formou podrobnější znalost užšího tématu dle studijního zaměření.

Garant

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.Ing. Petr Hanusprof. Ing. Eva Schmidová, Ph.D.