Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost I (KMMCS / PPP1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PPP1P - Pružnost a pevnost I, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Napětí, přetvoření, Hookův zákon. Jednoosé zatížení, metoda myšleného řezu.Staticky určité a neurčité úlohy. Teplotní napětí. Energie napjatosti.Smyk. Rovinná napjatost. Tenkostěnná tlaková válcová nádoba.Napětí v šikmém řezu. Mohrova kružnice, hlavní napětí. Tenzometrie.Trojosá napjatost. Porušení při víceosé napjatosti (hypotézy pevnosti).Kroucení prutů, masivní a tenkostěnné profily. Volné a stísněné kroucení.Prostý ohyb. Stanovení napětí. Průřezové charakteristiky, hlavní osy průřezu.Příčný ohyb, smykové napětí. Masivní a tenkostěnné průřezy. Střed smyku.Kombinované namáhání, excentrický tah (tlak), šikmý ohyb.Průhyb tenkých prutů, diferenciální rovnice průhybové čáry, různé případy.Vzpěr a stabilita tlačených prutů, kritické zatížení a napětí. Imperfekce.Porušení součástí a konstrukcí. Koncentrace napětí. Křehký lom.Únava, příčiny a etapy. Wöhlerova křivka. Počet cyklů do poruchy, dimenzování.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student chápe základní způsoby namáhání a porušení součástí. Umí počítat napětí a pružné deformace a posoudit bezpečnost v jednodušších případech (pruty namáhané tahem, tlakem, ohybem, krutem a jejich kombinace, vzpěr, únava). Umí dimenzovat součásti pro uvedená namáhání a požadovanou bezpečnost.

Literatura

J. Michalec a kol. Pružnost a pevnost I. Vydavatelství ČVUT (fakulta strojní), 2001. ISBN 80-01-01333-2.

Požadavky

Složená zkouška z předmětu Mechanika I (statika). Zápočet z předmětu Pružnost a pevnost I na základě splnění povinností sdělených vyučujícími na začátku semestru.Podmínkou pro udělení zápočtu je absolvování cvičení a vypracování písemných, popř. domácích prací podle požadavků cvičícího. Platnost zápočtu se nepřevádí do následujícího školního roku. Pouze ve výjimečných případech může jeho uznání povolit přednášející. Zkouška z předmětu Pružnost a pevnost I je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.Ing. Doubravka Středová, Ph.D.Ing. Petr Tomek, Ph.D.