Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost II (KMMCS / PPP2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PPP2P - Pružnost a pevnost II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nosníky na pružném podkladě.Základy plasticity. Aproximace pracovního diagramu, mezní únosnost, zbytková napětí.Desky, charakteristické rysy napjatosti. Rotačně symetrické desky.Skořepiny a membrány, membránová a ohybová napětí. Válcová skořepina.Přibližné metody analýzy konstrukcí. Ritzova metoda. Základy metody konečných prvků.Praktická ukázka použití metody konečných prvků.Tlustostěnné válcové nádoby, pružné a pružnoplastické deformace. Nalisované spoje.Rotující kotouče. Napětí v kotouči plném a s otvorem, kotouč konstantních napětí.Kontaktní napětí (styk koulí a válců, napětí a deformace).Porušení konstrukcí. Chování křehkých a houževnatých těles s vruby. Křehký lom.Základy lomové mechaniky (kritérium rychlého šíření trhliny, subkritický růst trhliny).Únava vysokocyklová a nízkocyklová. Náhodné zatěžování, kumulace poškození.Základy mechaniky polymerních a kompozitních materiálů.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student umí počítat napětí a deformace a posoudit bezpečnost ve složitějších případech (desky, tlustostěnné nádoby, skořepiny, chování v pružnoplastickém oboru, únava aj.). Umí dimenzovat součásti pro požadovanou bezpečnost a dobu života.

Literatura

J. Michalec a kol. Pružnost a pevnost II. Vydavatelství ČVUT (fakulta strojní),, 2001. ISBN 80-01-01087-2.F.Valenta a kol. Pružnost a pevnost III. Vydavatelství ČVUT, 2002. ISBN 80-01-01278-6.

Požadavky

Složená zkouška z předmětu Pružnost a pevnost I. Zápočet z předmětu Pružnost a pevnost II na základě splnění povinností sdělených vyučujícími na začátku semestru.Podmínkou pro udělení zápočtu je absolvování cvičení a vypracování písemných, popř. domácích prací podle požadavků cvičícího. Platnost zápočtu se nepřevádí do následujícího Akademického roku. Pouze ve výjimečných případech může jeho uznání povolit přednášející. Zkouška z předmětu Pružnost a pevnost II je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.