Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z dynamiky (KMMCS / PVDSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PVDSK - Vybrané statě z dynamiky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elastické síly v pružných prvcích, harmonický pohyb.Kmitání soustav o 1° stupni volnosti (volné netlumené, volné tlumené viskózní silou).Volné kmitání tlumené konstantní silou Coulombova tření.Vynucené tlumené kmitání - ustálený stav, buzení silou harmonického průběhu.Vynucené tlumené kmitání - ustálený stav, buzení rotujícím nevývažkem.Kinematické buzení, polyharmonické buzení.Vynucené kmitání, buzené silou obecného průběhu - přechodový stav.Lagrangeovy rovnice II. druhu, jako metoda sestavování pohybových rovnic.Kmitání soustavy o 2° volnosti , volné kmitání netlumené.Vynucené tlumené kmitání soustavy o 2° volnosti - teorie dynamického tlumiče.Nelineární soustavy o 1° volnosti.Pojem kontinua, kmitání a vlnění strun a lan, podélné vlnění tenkých tyčí, torzní kmitání tyčí kruhového průřezu.Rayleighova a Ritzova metoda pro určení vlastních frekvencí.Časová rezerva, shrnutí látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu získá student komplexnější a fundovanější pohled na problematiku kmitání v technické praxi, umí vypočítat vlastní frekvence soustav a aplikovat poznatky teorie kmitání na analýzu a diagnostiku kmitavých dějů v reálných soustavách.

Literatura

Brepta, R., Půst L., Turek, F. Mechanické kmitání.Technický průvodce 71. SOBOTÁLES Praha, 1994. ISBN 80-901684-8-5.Juliš, K., Brepta, R. a kol. Mechanika II. Díl., Dynamika; Technický průvodce sv.66. SNTL Praha, 1987. Timošenko, Š. Kmitání ve strojnictví. SNTL Praha, 1960. Gonda, J. Základy dynamiky strojov. ALFA Bratislava, 1969.

Požadavky

Zkoušku bude možno absolvovat po vypracování semestrální práce na téma : "Pomocí Rayleighovy metody určit vlastní frekvence soustavy se spojitě rozloženými parametry" .Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

Ing. Aleš Hába, Ph.D.