Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z dynamiky (KMMCS / PVDSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PVDSP - Vybrané statě z dynamiky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Elastické síly v pružných prvcích, harmonický pohyb.Kmitání soustav o 1° stupni volnosti (volné netlumené, volné tlumené viskózní silou).Volné kmitání tlumené konstantní silou Coulombova tření.Vynucené tlumené kmitání - ustálený stav, buzení silou harmonického průběhu.Vynucené tlumené kmitání - ustálený stav, buzení rotujícím nevývažkem.Kinematické buzení, polyharmonické buzení.Vynucené kmitání, buzené silou obecného průběhu - přechodový stav.Lagrangeovy rovnice II. druhu, jako metoda sestavování pohybových rovnic.Kmitání soustavy o 2° volnosti , volné kmitání netlumené.Vynucené tlumené kmitání soustavy o 2° volnosti - teorie dynamického tlumiče.Nelineární soustavy o 1° volnosti.Pojem kontinua, kmitání a vlnění strun a lan, podélné vlnění tenkých tyčí, torzní kmitání tyčí kruhového průřezu.Rayleighova a Ritzova metoda pro určení vlastních frekvencí.Časová rezerva, shrnutí látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu získá student komplexnější a fundovanější pohled na problematiku kmitání v technické praxi, umí vypočítat vlastní frekvence soustav a aplikovat poznatky teorie kmitání na analýzu a diagnostiku kmitavých dějů v reálných soustavách.

Literatura

Brepta, R., Půst, L., Turek, F.:. Mechanické kmitání.Tech.průvodce sv.71. SOBOTÁLES Praha, 1994. ISBN 80-901684-8-5.Juliš, K., Brepta, R.:. Mechanika I. Díl., Statika a Kinematika; Technický prů-. SNTL Praha, 1986. Timošenko, Š. Kmitání ve strojnictví. SNTL Praha, 1960. Gonda, J. Základy dynamiky strojov. ALFA Bratislava, 1969.

Požadavky

Zápočet bude udělen za docházku na cvičení a vypracování semestrální práce. Okruh semestrálních prací: "Pomocí Rayleighovy metody určit vlastní frekvence soustavy se spojitě rozloženými parametry" .Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kout, CSc.Ing. Aleš Hába, Ph.D.