Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z dynamiky (KMMCS / PVSDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / PVSDK - Vybrané statě z dynamiky, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Virtuální práce v dynamice, generalizované souřadnice, vazby holonomní a reonomní.Lagrangeovy rovnice II. druhu, jako metoda sestavování pohybových rovnic.Volné kmitání soustavy o 1°volnosti tlumené viskozní silou a silou Coulombova tření.Vynucené kmitání soustavy o 1°volnosti, ustálený stav, buzení harmonické.Vynucené kmitání soustavy o 1°volnosti, kinematické buzení, polyharmonické buzení.Vynucené kmitání soustavy o 1°volnosti, přechodový stav, Duhamelův integrál.Vlastní netlumené kmitání soustav o 2° volnosti, frekvenční rovnice, módy kmitů.Vynucené tlumené kmitání soustavy o 2° volnosti, teorie dynamického tlumiče.Úvod do kmitání nelineárních soustav o 1° volnosti.Kmitání a vlnění strun a lan, postupné vlnění.Podélné vlnění tenkých tyčí, torzní kmitání tyčí kruhového průřezu.Ohybové kmitání tenkých přímých nosníků, Rayleighova metoda pro určení vlastních frek-vencí.Kmitání vozidel.Časová rezerva a shrnutí látky.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu získá student komplexnější a fundovanější pohled na problematiku kmitání v technické praxi, umí vypočítat vlastní frekvence soustav a aplikovat poznatky teorie kmitání na analýzu kmitavých dějů v reálných soustavách.

Literatura

Brepta, R., Půst L., Turek, F. Mechanické kmitání.Technický průvodce 71. SOBOTÁLES Praha, 1994. ISBN 80-901684-8-5.Juliš, K., Brepta, R. a kol. Mechanika II. Díl., Dynamika; Technický průvodce sv.66. SNTL Praha, 1987. Timošenko, Š. Kmitání ve strojnictví. SNTL Praha, 1960. Gonda, J. Základy dynamiky strojov. ALFA Bratislava, 1969.

Požadavky

Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Jan Kout, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Kout, CSc.