Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reliability and Service Life (KMMCS / RESLE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMMCS / RESLE - Reliability and Service Life, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy. Mezní stavy, druhy poruch, intenzita poruch, vanová křivka.Ukazatele spolehlivosti. Pravděpodobnostní metody posuzování spolehlivosti.Etapy formování spolehlivosti: v projekci, výrobě, provozu a obnově.Analýza způsobů a následků poruch FMEA. Strom poruch, blokové schéma spolehlivosti.Spolehlivost prvků a soustav, zálohování.Práce s nejistotami a kolísajícími veličinami. Predikce a optimalizace spolehlivosti v etapě návrhu. Použití simulačních metod (Monte Carlo aj.).Únava materiálů, kumulace poškození. Způsoby vyhodnocování náhodných procesů.Metody odhadů životnosti konstrukcí DP a DI.Experimentální získávání únavových materiálových charakteristik. Ověřování životnosti konstrukcí na dynamických zkušebních stavech.Simulace provozního namáhání konstrukcí DP a DI. Teorie simulace pomocí ITFC.Reprezentativní spektrum pro odhady životnosti.Tenzometrická měření k získání podkladů pro hodnocení životnosti DP a DI.

Získané způsobilosti

Doktorand zná obecně problematiku spolehlivosti a umí řešit problémy, kdy se vstupní veličiny odchylují od jmenovitých hodnot. Má hluboké znalosti o únavových procesech a životnosti, zejména při náhodném zatěžování.

Literatura

Teplý B., Novák D.. Spolehlivost stavebních konstrukcí. Brno, VUT - CERM, 1999. Růžička M., Hanke M., Rost M. Dynamická pevnost a životnost. ČVUT Praha, ČVUT, 1992. Čačko J., Bílý M., Bukoveczký J. Meranie, vyhodnocovanie a simulácia prevádzkových náhodných procesov. Bratislava, Veda, 1984. Bednařík J. a kol.:. Technika spolehlivosti v elektronické praxi. Praha, SNTL, 1990.

Požadavky

Absolvování přednášek a konzultací. Zpracování studie na téma "Aplikace metod teorie spolehlivosti v oblasti disertační práce". Zkouška z předmětu je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem .

Garant

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Menčík, CSc.