Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská a dopravní geografie (KTRD / AHDGK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / AHDGK - Hospodářská a dopravní geografie, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, definice a úvodní pojmy.Demografie a geografie obyvatelstva.Urbánní geografie (geografie sídel, geografie města).Politická geografie. Mezinárodní integrace. Geografie voleb. Globalizace.Geografie zemědělství.Geografie výroby. Geografie průmyslu.Geografie dopravy a předmět jejího výzkumu. Charakteristika dopravy jako jednoho z odvětví světového hospodářství. Stručná historie geografie dopravy.Dopravní cest a linka.Dopravní body a uzly. Dopravní síť a její strukturně-morfologické znaky.Vývoj dopravní sítě. Fyzicko-geografické faktory u jednotlivých druhů doprav.Dopravní systémy a jejich rozmístění ve světě. Dopravní síť v rozvojových zemích.Charakteristika silniční dopravy jako součásti světového dopravního systému. Specifika silniční dopravy.Charakteristika železniční dopravy jako součásti světového dopravního systému. Specifika železniční dopravy.Charakteristika vnitrozemské vodní a námořní dopravy jako součásti světového dopravního systému. Specifika vnitrozemské vodní a námořní dopravy.Charakteristika letecké dopravy jako součásti světového dopravního systému. Specifika letecké dopravy.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Student je schopen se orientovat v zeměpisu světa, Evropy a ČR nejen v oblasti hospodářství, ale i dopravy.

Literatura

Brinke, J. Geografie dopravy. Pardubice, 1998. MIRVALD, S. Geografie cestovního ruchu. Plzeň: ZČU v Plzni, 1996. Mirvald, S. Geografie dopravy I. Plzeň, 1999. ISBN 80-7082-545-6.Mirvald, S. Geografie dopravy II. Plzeň, 1999. ISBN 80-7082-673-8.Mirvald, S. Geografie dopravy III. Plzeň, 1999. ISBN 80-7082-846-3.SKOKAN, L., HRALA, V., VITVAROVÁ, I. Geografie světového hospodářství. Praha, 1988.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje,že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Vyučující

Ing. Michaela Ledvinová, Ph.D.Ing. Petr Nachtigall, Ph.D.doc. Ing. Radovan Soušek, Ph.D.