Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provoz a řízení letecké dopravy II (KTRD / APL2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / APL2K - Provoz a řízení letecké dopravy II, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Letadla a jejich základní charakteristiky. Hlavní části a součásti letadel, popis jejich funkce.Problematika vedení letadla po trati. Charakteristika letadla jako objektu řízení.Prostředky pro vedení letadel po trati. Podmínky pro činnost navigačních zařízení.Prostředky pro vedení letadel po trati. Zabezpečovací technika. Radiotechnické prostředky navigace.Vzdušný prostor a zásady jeho rozdělení.Letiště a letecké stavby. Vymezení pojmu a definice jeho základních charakteristik. Údaje o letištích. Česká správa letišť.Letiště. Letištní vizuální a navigační prostředky. Vybavení letiště a letištní služby.Popis systému řízení letového provozu. Stanoviště letových provozních služeb. Vstupy, výstupy a zprávy. Řídící letového provozu. Řízení letového provozu České republiky.Služba řízení letového provozu. Rozstupy, letový plán, koordinace, letová povolení. Protisrážkové systémy.Letecká telekomunikační, informační a meteorologická služba.Postupy při přiblížení a vyčkávání a procesy plánování, řízení a organizace.Současný stav a rozvoj systémů řízení letového provozu.Letecké terminály požadavky na jejich koncepci, vybavení a využití. Perspektiva dalšího rozvoje letecké a pozemní techniky, požadavky na další rozvoj letišť.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu znát principy ovládání a řízení letadla při využití různých konstrukčních prvků a problematiku vedení letadla po trati.

Literatura

BÍNA, L., ŠOUREK, D., ŽIHLA, Z. Provozování a řízení letecké dopravy I. Pardubice, 2004. ISBN 80-8653-017-5.ŽIHLA, Z. Provoz a řízení letecké dopravy II. Praha, 2003. ISBN 80-7194-521-8.Žihla, Z. Technologie a řízení letecké dopravy. Pardubice, 2000. KULČÁK, L. a kol. Air Traffic Management. Akademické nakladatelství CERM s.r.o., Brno, 2002. KAZDA, A. Letiská, design a prevádzka. Žilina, 1995. ISBN 80-7100-240-2.KULČÁK, L. a kol. Zabezpečovacia letecká technika. Žilina, 1999.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje,že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující a jsou stanoveny v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Vyučující

Ing. David Šourek, Ph.D.