Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a řízení letecké a vodní dop (KTRD / AR3MK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / AR3MK - Technologie a řízení letecké a vodní dop, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vnitrozemská vodní doprava. Základní charakteristiky. Předpoklady rozvoje vodní dopravy. Současné vývojové trendy.Lodní park. Teoretické základy navrhování lodí a jejich pohonu. Konstrukce lodí. Druhy plavidel ve vnitrozemské plavbě.Vodní cesty. Přístavy. Geografie plavební sítě.Plavební provoz. Plavební předpisy. Stanovení oběhu plavidel. Personální zajištění provozu. Materiálně technické zajištění provozu. Údržba a opravy lodního parku.Technologie práce lodních posádek. Provozní náklady vodní dopravy. Přepravní podmínky vodní dopravy.Provozovatelé vodní dopravy. Dopravci (rejdaři). Provozovatelé přístavů. Státní správa ve vodní dopravě.Námořní doprava. Mezinárodní právní předpisy. Lodní park. Přístavy. Geografie plavební sítě. Plavební provoz. Technologie práce námořních posádek. Nautika a plavební bezpečnost. Přepravní podmínky v námořní dopravě. Provozovatelé námořní dopravy (rejdaři). Provozovatelé námořních přístavů.Letecká doprava a přeprava. Současnost a perspektivy. Přepravní výkony letecké dopravy. Letadla. Základní charakteristiky letadel. Hlavní části a součásti letadel. Letecké motory.Letadlový park ČSA. Způsobilost a registrace letadel a posádek. Technologie a prostředky obsluhy letadel na zemi.Letecká dopravní cesta. Letiště. Základní parametry letiště. Pohybová plocha. Vybavení letiště. Letištní služby. Odbavovací terminály. Vliv na životní prostředí v okolí letišť.Letecké služby. Letecký provoz. Zabezpečovací letecká technika. Pravidla létání.Řízení letecké dopravy. Vnitrostátní a mezinárodní letecké právo a předpisy. Státní správa a orgány státní správy. Provozování letecké dopravy a letišť. Letečtí dopravci.Letecká nákladní doprava. Cargo terminály. Letecký park. Přepravní a manipulační prostředky. Přepravní ložení a fixace.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen orientovat se v problematice technologie a řízení vnitrozemské vodní dopravy a letecké dopravy.

Literatura

Kubec, J. - Pelouch, K. Technologie a řízení dopravy V. Pardubice, 1997. Žihla, Z. Technologie a řízení letecké dopravy. Pardubice, 2000. KUBEC, J.; PODZIMEK, J. Vodní cesty světy světa. Praha, 1996. ISBN 80-7151-840-9.ŽIHLA, Z. Provoz a řízení letecké dopravy II. Praha, 2003. ISBN 80-7194-521-8.BÍNA, L., ŠOUREK, D., ŽIHLA, Z. Provozování a řízení letecké dopravy I. Pardubice, 2004. ISBN 80-8653-017-5.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje přednášející. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

Garant

doc. Ing. Radovan Soušek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radovan Soušek, Ph.D.