Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezbariérová doprava (KTRD / PBEZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / PBEZP - Bezbariérová doprava, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky. Historie tvorby bezbariérového prostředí. Základní pojmy.Základní principy pohybu, orientace a komunikace osob s omezenou schopností pohybu nebo orientace.Specifické požadavky na jednotlivé prvky a dílčí funkční části staveb dopravních systémů v závislosti na druhu omezení pohybu / orientace uživatele.Bezbariérové prostředí pozemních komunikací, zastávek veřejné dopravy, železničních nástupišť a odbavovacích hal. Požadavky na bezbariérová vozidla, informační systémy a personál dopravce.Možnosti přepravy železniční, MHD, veřejnou linkovou dopravou, speciální dopravou.Aktuality z oblasti přístupné veřejné osobní dopravy v ČR a zahraničí.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu budou schopni zohlednit a uvažovat specifika veřejné dopravy a navazujícího prostředí z hlediska přístupnosti pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace, navrhovat základní bezbariérová řešení ve všech subsystémech veřejné dopravy a v navazujícím prostředí.

Literatura

Matuška J. Bezbariérová doprava. Pardubice, 2009. ISBN 978-80-86530-62-8.ČSN 736110 Projektování místních komunikací. Změna Z 1. ÚNMZ. Praha, 2010. ČSN 736425-1 Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky, přestupní uzly a stanoviště - Část 1: Navrhování zastávek. ČNI. Praha, 2007. ČSN 736425-2 Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky, přestupní uzly a stanoviště - Část 2: Přestupní uzly a stanoviště. ÚNMZ. Praha, 2009. SOUŠEK J., SAMSELYOVÁ, H., STEHLÍK, M. Přepravní řád pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu s komentářem. Olomouc, ANAG, 2002. ISBN 80-7263-119-5.DUDR V., LNĚNIČKA P. Navrhování staveb pro samostatný a bezpečný pohyb nevidomých a slabozrakých osob. Praha, ČKAIT, 2002. ISBN 80-86364-63-1.Vyhláška č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje, že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující a jsou stanoveny v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Matuška, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Matuška, Ph.D.doc. Ing. Jaroslav Matuška, Ph.D.