Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrované dopravní systémy (KTRD / PIDSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / PIDSP - Integrované dopravní systémy, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, definice a úvodní pojmy.Aspekty osobní dopravy, charakteristika dopravních oborů.Základní ukazatele v osobní dopravě, kvalita v osobní dopravě, metody určování proudů cestujících.Druhy nerovnoměrností v přepravě osob, empirické modely v dopravním plánování.Charakteristika příměstské dopravy, požadavky na organizaci příměstské dopravy, organizace příměstské dopravy a typy jízdních řádů.Integrované dopravní systémy v ČR a dopravní svazy v zahraničí.Požadavky na vozidla a infrastrukturu v příměstské dopravě.Regionální doprava a integrovaný taktový jízdní řád, charakteristika regionální dopravy, požadavky na Integrované taktové jízdní řády (ITJŘ).Konstrukce ITJŘ, příklady ITJŘ v zahraničí.Teoretické aspekty založení IDS, definice a podsystémy IDS, základní předpoklady a přínosy, typické vývojové etapy organizační formy IDS, dopady právních norem ČR a EU na IDS.Založení a činnost polycentrického IDS, postup integrace, tarif a tarifní systém, návrh způsobu rozúčtování tržeb.Obecné podmínky pro založení koordinátora, doporučený způsob založení koordinátora.Systémový návrh IDS, projevy integrace v podsystémech IDS, stanovení kritérií pro výběr vhodných území pro vytvoření IDS.Princip fungování IDS včetně funkce koordinátora.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen zohlednit specifika subsystémů veřejné osobní dopravy v městských aglomeracích a regionech. Dále zná praktický postup a zásady při vzniku a rozvoji integrovaných dopravních systémů.

Literatura

Vonka, J., Drdla, P., Bína, L., Široký, J. Osobní doprava. Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-630-3.Kolektiv autorů. Projekt optimalizace dopravní obslužnosti Jihočeského kraje. Praha, Sdružení SDP-DHV, 2003. Kolektiv autorů. Studie optimalizace dopravní obslužnosti a možnosti integrovaného dopravního systému kraje Vysočina. Praha: CityPlan, 2004. ČSN EN 13816 Doprava - Logistika a služby - Veřejná přeprava osob - Definice jakosti služby, cíle a měření. ČSN EN 15140 Veřejná přeprava osob - Základní požadavky a doporučení pro systémy hodnocení kvality poskytované služby. ČSN 73 6075 Navrhování autobusových nádraží. ČSN 73 6425-1 Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky, přestupní uzly a stanoviště - Část 1: Navrhování zastávek.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje,že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D.doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D.