Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobní doprava (KTRD / PODPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / PODPK - Osobní doprava, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, definice a úvodní pojmy.Aspekty osobní dopravy, charakteristika dopravních oborů.Základní ukazatele v osobní dopravě, kvalita v osobní dopravě, metody určování proudů cestujících, druhy nerovnoměrností v přepravě osob, empirické modely v dopravním plánování.Charakteristika příměstské dopravy, požadavky na organizaci příměstské dopravy, organizace příměstské dopravy a typy jízdních řádů, požadavky na vozidla a infrastrukturu v příměstské dopravě.Integrované dopravní systémy v ČR a dopravní svazy v zahraničí.Regionální doprava a integrovaný taktový jízdní řád, charakteristika regionální dopravy, požadavky na Integrované taktové jízdní řády (ITJŘ), konstrukce ITJŘ, příklady ITJŘ v zahraničí.Úvod do problematiky vysokorychlostní železniční dopravy, historický vývoj, legislativní úprava vysokorychlostní železniční dopravy, způsoby provozu na vysokorychlostních tratích.Vysokorychlostní tratě a vysokorychlostní vlaky, příklady praktického uplatnění vysokorychlostní dopravy.Charakteristika přestupních terminálů a jejich rozdělení, autobusové terminály, terminály a tarifní body MHD, terminály železniční osobní dopravy, jejich třídění a uspořádání; budovy terminálů železniční osobní dopravy, odstavná nádraží.Charakteristika nekonvenčních dopravních systémů, jejich vývoj a rozdělení.Příklady nekonvenčních dopravních systémů v praxi.Systémy dopravní obsluhy - charakteristika a příklady.Pěší a cyklistická doprava, individuální automobilová doprava a statická doprava, vodní osobní doprava, letecká doprava.Rychlodráhy.Časová rezerva, shrnutí probrané látky.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen charakterizovat jednotlivé druhy osobní dopravy a oblasti s působností osobní dopravy s charakteristikou jejich zákonitostí a specifik.

Literatura

Vonka, J., Drdla, P., Bína, L., Široký, J. Osobní doprava. Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-630-3.Drdla, P. Osobní doprava. Studijní opora. Univerzita Pardubice, 2011. ČSN EN 13816 Doprava - Logistika a služby - Veřejná přeprava osob - Definice jakosti služby, cíle a měření. ČSN EN 15140 Veřejná přeprava osob - Základní požadavky a doporučení pro systémy hodnocení kvality poskytované služby. ČSN 73 6075 Navrhování autobusových nádraží. ČSN 73 6425-1 Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky, přestupní uzly a stanoviště - Část 1: Navrhování zastávek.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje,že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D.