Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a řízení dopravy - MHD (KTRD / PTHDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / PTHDP - Technologie a řízení dopravy - MHD, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, definice a úvodní pojmy.Charakteristické znaky a faktory ovlivňující MHD, organizace a řízení podniku MHDMimořádné situace v MHD.Plán dopravy, vedení a tvorba linek MHD, intervaly dopravy, jízdní řády a služební pomůcky.Prostorová a časová provázanost v MHD, operativnost řízení MHD.Stavby a zařízení v MHD.Dopravní prostředky a subsystémy individuální městské dopravy.Dopravní prostředky a subsystémy hromadné městské dopravy.Technologické znaky vozidel hromadné osobní dopravy.Podpora a preference hromadné dopravy.Přímé a nepřímé nástroje podpory a preference hromadné dopravy.Informační nástroje pro cestující v MHD.Informační nástroje pro služební potřebu v MHD.Kvalita v MHD.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen charakterizovat zákonitosti technologie a řízení městské hromadné dopravy a využít poznatky pro řešení praktických úloh z této oblasti.

Literatura

DRDLA, P. Technologie a řízení dopravy - městská hromadná doprava. Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-804-7.ČSN EN 13816 Doprava - Logistika a služby - Veřejná přeprava osob - Definice jakosti služby, cíle a měření. ČSN EN 15140 Veřejná přeprava osob - Základní požadavky a doporučení pro systémy hodnocení kvality poskytované služby. ČSN 73 6425-1 Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky, přestupní uzly a stanoviště - Část 1: Navrhování zastávek. Vonka, J., Drdla, P., Bína, L., Široký, J. Osobní doprava. Pardubice, 2004. ISBN 80-7194-630-3.MILLER-HELLMANN, A. a kol. Stadtbus. VDV Köln, 2000. ISBN 3-87094-624-3.Surovec, P. Technológia hromadnej osobnej dopravy. Žilina, 1998. Surovec, P. Tvorba systému mestskej hromadnej dopravy. Žilina, 1999. ISBN 80-7100-586-X.

Požadavky

Zápočtem se potvrzuje,že se student prezenční formy studia zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje vyučující. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPa.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D.doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D.Ing. Petr Nachtigall, Ph.D.Ing. Petr Novák, BBA