Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a řízení dopravy (KTRD / TRDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTRD / TRDT - Technologie a řízení dopravy, Dopravní fakulta J. Pernera, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kategorie pozemních komunikací, jejich charakteristika, vlastnictví a označování.Užívání pozemních komunikací a jeho zpoplatnění.Vážení silničních vozidel. Styk pozemní komunikace s dráhou.Mechanizační prostředky pro manipulaci pevně spojené se silničními vozidly, vázací a uchopovací prostředky.Technická prohlídka - Postup technické prohlídky, lhůty technických prohlídek. Druhy technických prohlídek.Hodnocení technické prohlídky, záznamy o vykonané technické prohlídce, opakování technické prohlídky.Registrace silničních motorových vozidel.Provozování silniční dopravy pro cizí potřeby.Linková osobní doprava - problematika licencí.Technologické ukazatele v silniční nákladní a osobní dopravě.Charakteristika železniční dopravy, vývoj a její postavení na dopravním trhu.Právní předpisy z oblasti železniční dopravy.Přepravní systémy v železniční dopravě.Technologie seřaďovací stanice.Regulace železniční dopravy.Časové a kvantitativní prvky jízdního řádu (GVD).Zásady konstrukce GVD a využití výpočetní techniky pro jeho konstrukci.Operativní řízení železničního provozu.Informační systémy v železniční dopravě.Základní charakteristika vodní dopravy a její vývoj.Členění, typy a vlastnosti plavidel.Vodní cesty a přístavy.Plavební provoz.Pravidla a bezpečnost plavby.Specifika letecké dopravy.Kategorizace dopravních letadel.Letecká dopravní cesta.Letiště.Letové provozní služby.

Získané způsobilosti

Zodpovězení jedné otázky z přehledu probrané látky před zkušební komisí, zodpovězení otázek členů komise k zadanému okruhu znalostí.

Literatura

Kyncl, J. Podnikání v silniční dopravě. Praha, 2001. ISBN 80-7169-743-5.BÍNA, L., ŠOUREK, D., ŽIHLA, Z. Provozování a řízení letecké dopravy I. Pardubice, 2004. ISBN 80-8653-017-5.PAVLÍČEK, F. , KLEPRLÍK, J., BRÁZDOVÁ, M. Technologie a řízení dopravy IV (silniční doprava). Pardubice, 1999. ISBN 80-7194-182-4.Mojžíš, V., Molková, T. Technologie a řízení dopravy I. Pardubice, 2001. Vonka, J., Molková, T., Široký, J. Technologie a řízení dopravy II. Pardubice, 2000. Kubec, J. - Pelouch, K. Technologie a řízení dopravy V. Pardubice, 1997. Kleprlík, J., Kyncl, J., Soušek, R. Technologie a řízení silniční dopravy. Pardubice, 2003. KUBEC, J.; PODZIMEK, J. Vodní cesty světy světa. Praha, 1996. ISBN 80-7151-840-9.

Požadavky

Zodpovězení jedné otázky z přehledu probrané látky před zkušební komisí, zodpovězení otázek členů komise k zadanému okruhu znalostí.