Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toxikologie pro potravináře (KALCH / C364)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C364 - Základy toxikologie pro potravináře, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecný úvod do toxikologie, historie toxikologie.Vymezení oboru toxikologie, definice základních pojmů, rozdělení oborů toxikologie.Legislativa týkající se toxikologie.Faktory ovlivňující rozvoj toxikologie.Vstup chemických látek do organismu, jejich osud a eliminace zdravotních rizik.Interakce toxických látek s organismem.Základní toxické účinky na organismus v závislosti na způsobu vniknutí do organismu.Účinek toxické látky na organismus v závislosti na její dávce.Biotransformace (xenobiochemie) xenobiotik a její cíle.Experimentální toxikologie, základní testy akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity. Vymezení pojmu toxikologie potravin a přídatných látek do potravin a nejvýznamnějších kontaminantů.Speciální toxikologie - methanol, ethanol, nikotin a složky tabákového kouře, přirozené látky v potravinách, otravy houbami, mykotoxiny, potravinové alergeny, látky zneužívané jako doping.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách, ale i v oblasti potravinových alergenů a esenciálních látek.

Literatura

nullA. Blažej a kol. Chemické aspekty životného prostredia. Alfa Bratislava, 1981. ISBN 6355581.J.P.F. D Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.F.C. Lu, S. Kacew. Lu s basic toxikology. Taylor & Francis, 2002. ISBN 0415248566.

Požadavky

Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.

Garant

doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.