Předmět Základy toxikologie pro potravináře (KALCH / C364)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C364 - Základy toxikologie pro potravináře, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Obecný úvod do toxikologie, historie toxikologie.Vymezení oboru toxikologie, definice základních pojmů, rozdělení oborů toxikologie.Legislativa týkající se toxikologie.Faktory ovlivňující rozvoj toxikologie.Vstup chemických látek do organismu, jejich osud a eliminace zdravotních rizik.Interakce toxických látek s organismem.Základní toxické účinky na organismus v závislosti na způsobu vniknutí do organismu.Účinek toxické látky na organismus v závislosti na její dávce.Biotransformace (xenobiochemie) xenobiotik a její cíle.Experimentální toxikologie, základní testy akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity. Vymezení pojmu toxikologie potravin a přídatných látek do potravin a nejvýznamnějších kontaminantů.Speciální toxikologie - methanol, ethanol, nikotin a složky tabákového kouře, přirozené látky v potravinách, otravy houbami, mykotoxiny, potravinové alergeny, látky zneužívané jako doping.
Získané způsobilosti
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách, ale i v oblasti potravinových alergenů a esenciálních látek.
Literatura
nullA. Blažej a kol. Chemické aspekty životného prostredia. Alfa Bratislava, 1981. ISBN 6355581.J.P.F. D Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.F.C. Lu, S. Kacew. Lu s basic toxikology. Taylor & Francis, 2002. ISBN 0415248566.
Požadavky
Zkouška probíhá ústní formou. Základem zkoušky je rozprava nad vybranými tématickými okruhy s cílem zjistit přehled studenta o dané tématice a především její pochopení.
Garant
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.