Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy a výživová politika (KALCH / C365)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C365 - Základy výživy a výživová politika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy ve výživě, fyziologické potřeby člověka, psychické a sociální vlivy. Historický vývoj složení stravy. Fyziologické principy přeměny živin. Hlavní živiny ve výživě (proteiny, sacharidy, tuky). Esenciální anorganické látky ve výživě. Vitamíny a příbuzné látky. Přísady v potravinách, základní dělení. Cizorodé látky v potravinách, základní dělení. Doporučené dávky živin a potravin, nástroje společnosti pro ovlivnění výživy. Diferencované stravování, společné stravování, speciální systémy stravování. Trendy ve stravování, národní a kulturní specifika.

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní přehledy v oblasti výživy a stravování a je schopen řešit otázky týkající se zdravé výživy vhodnosti či škodlivosti některých potravin. Je kompetentní rozhodovat o vhodném složení stravy a posoudit rizika spojená s jejich konzumací.

Literatura

nullPánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Praha, 1992. Pokorný J., Pánek J. Základy výživy a výživová politika. Praha, 1996.

Požadavky

100% - písemný test

Garant

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.