Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a analýza potravin (KALCH / C512)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C512 - Chemie a analýza potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní metrologické termíny a definice - validace analytické metody.Nejistota analytického výsledku - volba analytické metody.Stanovení vody v potravinách.Akivita vody v potravinách, metody měření, sorpční izotermyDůkaz přítomnosti aminokyselin a bílkovin v potravinách.Stanovení hrubé, čisté, travitelné bílkoviny - hydrolýza bílkovin.Stanovení lipidů, tuková čísla, žluknutí lipidů.Stanovení sacharidů, redukující cukry, polysacharidy.Analýza senzorických látek ( alkoholy, karbonylové sloučeniny).Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se v analytických metodách mající využití v potravinářském průmyslu. Dokáže zvolit vhodnou metodu pro kvalitativní a kvantitativní stanovení cílového analytu.

Literatura

Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988. Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna. Praha. Velíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor. Tábor, 1999. Eskin N.A.M., Robinson D.S. Food Shelf Life Stability, 2001, CRC Press, Boca Raton.

Požadavky

Ústní zkouška 100%

Garant

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.Ing. Soňa Řezková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.Ing. Tomáš Hájek, Ph.D.Ing. Soňa Řezková, Ph.D.