Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř analýzy potravin (KALCH / C513)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C513 - Laboratoř analýzy potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, bezpečnost práce v laboratoři.Stanovení kyselosti a prolinu v medu.Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel.Hořčice, stanovení sušiny, cukru a soli.Instantní nápoje, stanovení kyseliny askorbové.Ověřování kvality ovocných šťáv.Cereálie, obsah sušiny, redukující cukry.Stanovení glycidů, laktózy v mléce, titrační kyselost mléka.Cereálie, stanovení veškerých a čistých bílkovin.Stanovení alkoholu a extraktu v pivu.Analýza kyselosti a antioxidačních vlastností vína.Stanovení obsahu sušiny, tuku a chloridu sodného v sýrech.Stanovení dusičnanů v pivu a oxidu uhličitého v kypřícím prášku.Závěrečný test, hodnocení.

Získané způsobilosti

Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce.

Literatura

Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin: laboratorní cvičení, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna. Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha. Davídek J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, 1981, SNTL Praha. nullVelíšek J. Chemie potravin, 1999, OSSIS, Tábor.

Požadavky

Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh.Závěrečná písemná práce alespoň na 50 % bodů.

Garant

doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.Ing. Andrea ČížkováIng. Tomáš Hájek, Ph.D.Ing. Soňa Řezková, Ph.D.Ing. Blanka Švecová, Ph.D.