Předmět Laboratoř analýzy potravin (KALCH / C513)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C513 - Laboratoř analýzy potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Úvod, bezpečnost práce v laboratoři.Stanovení kyselosti a prolinu v medu.Rostlinné tuky a oleje, stanovení vybraných tukových čísel.Hořčice, stanovení sušiny, cukru a soli.Instantní nápoje, stanovení kyseliny askorbové.Ověřování kvality ovocných šťáv.Cereálie, obsah sušiny, redukující cukry.Stanovení glycidů, laktózy v mléce, titrační kyselost mléka.Cereálie, stanovení veškerých a čistých bílkovin.Stanovení alkoholu a extraktu v pivu.Analýza kyselosti a antioxidačních vlastností vína.Stanovení obsahu sušiny, tuku a chloridu sodného v sýrech.Stanovení dusičnanů v pivu a oxidu uhličitého v kypřícím prášku.Závěrečný test, hodnocení.
Získané způsobilosti
Předmět je praktickým doplňkem "Analýza potravin". Po absolvování bude posluchač schopen jak teoreticky, tak prakticky aplikovat vybrané metody analýzy v praxi. Své znalosti může také uplatnit v rámci bakalářské práce.
Literatura
Hálková J., Rumíšková M., Rieglová J. Analýza potravin: laboratorní cvičení, 2000, Ivan Straka, Újezd u Brna. Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha. Davídek J. a kol. Laboratorní příručka analýzy potravin, 1981, SNTL Praha. nullVelíšek J. Chemie potravin, 1999, OSSIS, Tábor.
Požadavky
Absolvování všech požadovaných laboratorních úloh.Závěrečná písemná práce alespoň na 50 % bodů.
Garant
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.Ing. Andrea ČížkováIng. Tomáš Hájek, Ph.D.Ing. Soňa Řezková, Ph.D.Ing. Blanka Švecová, Ph.D.