Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody v analýze potravin (KALCH / C522)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C522 - Instrumentální metody v analýze potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, výklad pojmů.Příprava vzorku k analýze, extrakční techniky.Základy chromatografických metod.Planární techniky, plynová a kapalinová chromatografie.Základy elektromigračních metod.Analýza bílkovin.Stanovení aminokyselin.Stanovení biogenních aminů.Analýza lipidů.Identifikace a stanovení mastných kyselin.Identifikace a stanovení sacharidů.Stanovení vitamínů.Analýza senzoricky významných látek.Analýza antinutričních a jiných endogenních látek v potravinách.Analýza antioxidantů a biologicky významných látek.Aktuální trendy v analýze potravin.

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen používat moderní analytické metody jak v potravinářském průmyslu, tak v laboratořích kontrolních orgánů. Je kompetentní rozhodovat o výběru a vhodnosti analytické metodiky a dokáže úspěšně řešit některá úskalí spojená s aplikacemi instrumentálních metod v potravinářství.

Literatura

Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin. Praha, 1988. Nollet L. M. L. Food analysis by HPLC, 2000, Marcel Dekker,Inc., New York. Jandera P., Churáček J. Gradient elution in column liquid chromatography, 1985, Elsevier S.P.C. Lawrence J.F., Frei R.W. Chemical derivatization in liquid chromatography, 1976, Elsevier S.P.C.

Požadavky

Zkouška probíhá ústní nebo písemnou formou. Student musí prokázat znalost principů a použitelnosti instrumentálních technik v analýze potravin. Dále bude prověřován přehled studenta o analýze jednotlivých skupin látek vyskytujících se v potravinách.

Garant

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.Ing. Blanka Švecová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Švecová, Ph.D.